Dagsprogram – Jönköping lördag 3 februari 11.00-17.00
Jönköpings stadsbibliotek, Jönköpings läns museum och Arkivhuset  Fri entré. Klicka på bilden för att ladda ned Pdf.
 

FOKUS
Stadsbiblioteket

12.00-12.45 Livet enligt Åsa Moberg
Åsa Moberg har sedan 1960-talet varit en stark röst i samhällsdebatten.
Hon har också publicerat ett flertal böcker, både romaner, biografier och debattböcker, samt en prisad översättning av Simone de Beauvoirs Det andra könet. Hennes senaste bok är den öppenhjärtiga självbiografin Livet. Hon samtalar med kritikern Björn Kohlström om dåtid, nutid och framtid.

13.00-13.45 Emir Selimi: Från motgång till framgång
Idag förenar han sitt konstnärskap med socialt entreprenörskap. Men det har inte varit en enkel väg dit. Hur kan erfarenheter av utsatthet vändas till en positiv drivkraft? Emir Selimi ger oss en unik inblick i romernas kultur, historia och villkor utifrån sin livsberättelse.

14.00-14.45 Sandra Beijer: Skriv mer. Skriv klart, vi vill läsa.
Sandra Beijer har en av Sveriges största bloggar. Hon är utbildad copywriter och författare till storsäljarna Det handlar om dig och Allt som blir kvar. Har du kanske romanskrivardrömmar? Eller vill du utveckla din blogg? Sandra Beijer berättar om sitt skrivande i olika former och ger tips och råd.

15.00-15.45 Niklas Laninge: Beteendedesign
Vad innebär det att designa beteenden? Vilka faktorer är det som driver eller hindrar ett beteende? Vilka vanliga tankefel påverkar oss när vi fattar beslut?
Niklas Laninge, författare till den omtalade boken Beteendedesign, visar hur vi kan omsätta teorier från beteendeekonomi, inlärningspsykologi och kognitionspsykologi praktiskt i vardagen.

16.00-16.30 Hantverk och passion med Sara Bergmark Elfgren
Hon skriver ensam och i samarbete. Hon skriver för film, tv och scen, podd och spel, hon har skrivit romaner, serieromaner och bilderböcker. Är det helt olika sätt att skriva på? Hur gör man för att inte bli osams när man skriver tillsammans med andra? Och vad tycker hon allra mest om att skriva? Sara Bergmark Elfgren i samtal med Maria Friedner, journalist.

 

FLYGANDE MATTAN, 6-12 ÅR
Stadsbiblioteket

11.30-12.30 Superhjältar
Elias & Agnes Våhlund, författarna bakom succéböckerna
Handbok för Superhjältar, kommer på besök. De berättar om superhjältar och ger tips på hur du enkelt kan göra din egen superhjälte-berättelse. För barn mellan 6-10 år.

13.00-13.20 Romska + svenska
I den nya boken Barnen på Tanto berättar Fred Taikon om sin egen uppväxt under tågbron. Lyssna till berättelser ur nya böcker på romska och svenska.
Arrangör: ERG förlag

13.30-14.15 Ur en spökhistoria
Pojken från längesen är en spökhistoria, som har sin bakgrund i verkliga händelser. Slå dig ner och lyssna på några spännande bitar ur boken. Det blir också utlottning av Kerstin Lundberg Hahns Pojken från längesen. Från 9 år och uppåt.

14.30-14.50 Årets bästa böcker
Bibliotekarierna Martina Ringefelt och Carin Silvermyr delar med sig av sina bästa boktips för dig som är 8-12 år. Chans till bokpriser!

15.00-15.20 Var hittar vi superkrafter?
Adde Adhd har fått en diagnos och funderar på vem han är. I tennisen hittar han sina superkrafter. Var hittar du dina? Var med när Eva Edberg, författaren till Adde Adhd, bollar superkrafter med publiken.

15.30-15.50 Den stora slottskuppen
Sätt dig ner och lyssna när författaren Ann-Charlotte Persson läser högt ur sin bok Stoppa pressarna! Den stora slottskuppen. Slottet är Huseby slott och boken innehåller en perfekt mix av spänning, äventyr, humor, relationer och lite skräck. Från 7 år och uppåt.

16.00-16.30 Olga kastar lasso
I år görs den coola barnmusikteatern Olga kastar lasso på Spira i Jönköping. Helena Willis, som har illustrerat Olga kastar lasso och LasseMaja-böckerna och Patrik Franke, dramaturg.
Arrangör: Kulturhuset Spira

11.00 Invigning av SmåLit Jönköping
Författaren Stina Wirsén och Johan Gärskog, avdelningschef Kultur och bibliotek, inviger.
Trappan, stadsbiblioteket

SEMINARIESCEN
Plan 1, Stadsbiblioteket

11.30-11.50 Projekt Shared Reading
Shared Reading är en engelsk metod för högläsning och samtal kring litterära texter och lyrik i grupp. För såväl vana som ovana läsare. I vår startar ett treårigt Arvsfondsprojekt med Shared Reading-grupper i Jönköpings län, och söker nu både gruppledare och deltagare.
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och MTM, Myndigheten för tillgängliga medier

12.00-12.20 Så mycket bättre!
Hur kan en lektör hjälpa dig att vässa ditt manus? Vad är det för skillnad på en testläsare, lektör, redaktör och manusutvecklare? Litterära konsulter berättar hur de arbetar. Efter seminariet kan du få omedelbar respons på din text. Ta med 1–2 sidor av något du skrivit och sätt dig ner tillsammans med en lektör för snabbrespons och coaching. Medverkande är Anna-Carin Svanå, Annie Magnusson, Erica Eklund, Lena M Johansson, Pernilla Persson och Elisabeth Magnusson Rune.
Arrangör: Litterära Konsulter

12.30-12.50 Läslycka
Vad är läslycka för dig? Smittar det? Kan alla hitta sin läslycka? Bibliotekarien Karin Kristoffersson resonerar med författaren Kerstin Lundberg Hahn och Colm Ó Ciárnain, projektutvecklare på Kultivera och Litteraturcentrum i Tranås.

13.00-13.20 Lågaffektivt bemötande
Vad är egentligen lågaffektivt bemötande? Terese Österholm, leg psykolog, reder ut vanliga missförstånd och beskriver hur lågaffektivt bemötande kan ge fler människor ett gott liv.
Arrangör: Österholm psykologkonsult

13.30-13.50 Klart språk är smart språk
Ulrika Gotthardsson driver Uttryckeriet, som förädlar och förenklar skrivande. Här ger hon några verktyg för att skriva läsbart och ge din läsare fokus, förståelse och förtroende.
Arrangör: Uttryckeriet

14.00-14.20 Tröttnat på ditt land? Starta ett eget!
Ända sedan idén om nationalstaten började vinna mark har det funnits privatpersoner som valt att utropa sina egna länder, så kallade mikronationer. Författaren Johan Joelsson och fotografen Jonatan Jacobson berättar och visar bilder ur boken Mikronationer – på besök i hemgjorda länder.

14.30-14.50 Vem ska ta hand om mig nu?
Hur är det att åldras i ett främmande land? Vilka vardagssvårigheter kan uppstå i mötet med den svenska kulturen? Hur kan vi bättre förstå varandra? Lyssna till Anna Melle, författare till Att åldras i främmande land.

15.00-15.20 Varför är det viktigt med böcker på både romska och svenska?
ERG förlag ger kontinuerligt ut ny barnlitteratur på både romska och svenska. När barn har tillgång till tvåspråkighet ökar läsförståelse och ordförråd i båda språken. Fred Taikon, författare och redaktör, och Jonas Rahm, illustratör, samtalar om vikten av tvåspråkiga böcker.
Arrangör: ERG Förlag

15.30-15.50 Space, the final frontier
Hur kan science fiction ligga till grund för konstnärligt skapande och spekulation?
Ett samtal om science fiction i konst och litteratur med Niklas Wallenborg, aktuell utställare på konstväggen, kommunens konstintendent Filip Zezovski Lind och författaren Eva Holmquist.

16.00-16.20 Den samiska kulturens överlevnad
Samerna är både ett folk, ett urfolk och en nationell minoritet i Sverige. Hur kan vi bevara och uppmuntra den samiska kulturen? Hur är det att vara same i Småland? Lyssna till David Kolström, som tillhör den minsta gruppen samer, enaresamer.

16.30-16.50 Folk, föda och färdigheter
Utvandrarnas korngrynsgröt, äppelodlingar längs Vätterstranden och kalaskokerskor berättar alla något om det landskap där de föddes. Birgit Carlstén och Cecilia Davidsson med ledamöter från Smålands Akademi gör kulinariska, geografiska och historiska nedslag i Smålands mylla och skafferi.
Arrangör: Smålands Akademi

 

RÖDA SALEN
Plan 1, Länsmuseet

11.30-12.15 Tankeväckande och utforskande i bokform
Konstnären Lennart Grebelius använder boken som uttrycksform. För ett projekt kan han trycka upp hundratals, ibland tusentals, böcker. Alltid tankeväckande, utforskande och aktuellt. Grebelius böcker har ställts ut på Borås Konstmuseum, Wetterling Gallery och New York-galleriet The Phatory. Möt Lennart Grebelius i ett fördjupande samtal med Sergei Muchin, museichef. Böckerna visas på bild och i hand.
Arrangör: Jönköpings läns museum

12.30-12.50 Rutan, The Square och Guldpalmen
Ruben Östlunds film The Square vann Guldpalmen i Cannes som första svenska film på över 60 år. Fast egentligen är filmen först och främst reklam för Rutan på torget i Värnamo, en installation som Östlund skapade tillsammans med sin mentor Kalle Boman, legendarisk filmprofessor och filmproducent. Rutan är en plats dit vi kan gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. Lyssna till samtal mellan Kalle Boman och Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun. Det visas även klipp från filmen.

13.00-13.20 Vårens klassiker: Körsbärsträdgården
Anton Tjechovs Körsbärsträdgården skildrar hur samhället ofta förändras snabbare än människorna som lever i det. Den är en av de riktigt stora ryska pjäserna som är älskad över hela världen och i vår sätts den upp på Spira. Lyssna till ett samtal mellan dramaturgen Patrik Franke och regissören Dennis Sandin om den ständigt aktuella Körsbärsträdgården.
Arrangör: Kulturhuset Spira

13.30-13.50 Att översätta Dea Loher
Dea Loher är en av Tysklands största samtida dramatiker med en skarp blick för sociala orättvisor i samhällets utkanter. I vår sätter Spira upp hennes pjäs Den sista elden, en intensiv betraktelse av livet, döden och gemenskapen mellan människor. Dramaturg Patrik Franke samtalar med översättare om arbetet med Den sista elden.
Arrangör: Kulturhuset Spira

14.00-14.45 Högläsning väcker känslor och minnen
Marie Jönsson Schelander, läsinspiratör inom äldreomsorgen, engagerar och inspirerar med humor och värme.
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

15.00-15.45 Rent bord
Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad? Skådespelaren Hanna Schön och pianisten Kerstin Jansson iscensätter novellen Rent bord, exklusivt för SmåLit. Med Rent bord vann Lina Ekdahl Sveriges Radios novellpris 2017.
Arrangör: Kulturhuset Spira

16.00-16.45 Ny roman om John Bauers liv
John Bauer tog sin konst till sagornas värld och blev själv kvar där. Författaren Jakob Ringbom berättar om arbetet med den nya romanen Öster om sol, Väster om måne.
Arrangör: Jönköpings läns museum

HÄR OCH DÄR… DÅ OCH DÅ…

Dockteater: Tass… tass… tass…
Varje natt kommer räven smygandes till gården och tar en höna. Nu är det upp till bonden att stoppa det innan alla hönorna försvinner! Men hur då?
En humoristisk och spännande dockteater för barn 3-6 år baserad på Thomas Hallings bilderbok Tass, tass, tass, smyg, smyg, smyg. Spelas kl 12, 13, 14 och 15 av Catharina Samuelsson och Maria Sandström Låstberg från Jönköpings bibliotek.
Plats: Gröna mattan, stadsbiblioteket.

Måla och rita känslor med Stina Wirsén
Med utgångspunkt från Stinas böcker om Vem och Brokiga, prövar vi olika tekniker och uttrycksmedel. Hur känns det i magen när man är riktigt glad? Hur ser man ut när man är rädd? Rita ett självporträtt där du är jättearg! Drop-in mellan kl 12-14.
Plats: Verkstan, stadsbiblioteket.

Filmbussen visar: Vem?
Vem-filmerna är små filmer om stora känslor, om Lilla Nalle och hennes kompisar som leker, bråkar, tävlar och gosar. Berättelser om att komma bort, vara bäst, spika sig på näbben eller att vara ful för att man är gul. Det är varma historier med goda slut för de allra yngsta. Stina Wirséns böcker för de minsta har blivit film.
Plats: Bokbussen utanför entrén.

Folkmusik med Matroschka
Med dragspel, gitarr, bas och balalajka bland moll och vemod till sprittande rytmer.
Folkmusik från Polen, Vitryssland, Finland, Ukraina, Ryssland och Sverige.
Matroschka är: Maria Andersson, Eva-Britt Hopkins, Anders Tellander och Veronika Lavrova Gustafsson.
Plats: Entrén

Dansa mellan raderna
Hiphop möter litteratur när Björn ”Dogbite” Hagstedt och Chiara ”Ceres” Gilioli intar SmåLit. Se bland annat Pippi Långstrump av Astrid Lindgren, SVJ av Roald Dahl och Fahrenheit 451 av Ray Bradbury i hiphop-tolkning. Björn är regerande svensk mästare i Breakdance och Chiara är en av Italiens absolut främsta hiphop-dansare. Ett performance som dyker upp när du minst anar.

LasseMaja och Cirkusmysteriet
Nu kan du besöka Lasse och Majas källarlokal där de driver sin detektivbyrå. I Cirkus Splendidos tält och vagnar kan du se hur cirkusdirektören och clownen Bobo har det. Naturligtvis finns vagnen där cirkusdirektörens fru står och säljer popcorn i stora pappersstrutar. Du kan göra läsfixaruppdrag och lära dig hemliga schiffer. Böckerna om LasseMaja finns på flera språk att låna och läsa. Plats: Norra Galleriet, länsmuseet.

HÖGLÄSNINGSHÖRNET
Plan 1, Stadsbiblioteket

13.00-15.00 På många språk
Lyssna till texter på ryska, somaliska, bulgariska, romska, persiska, arabiska, polska, engelska och svenska.

15.00-16.00 Öppen scen
Läs din egen text på SmåLits öppna scen.
Anmälan senast 30/1 till ewa.wahlgren@jonkoping.se

ARKIVSCEN
Forskarsalen, Arkivhuset

12.00-12.30 Berättelsen om tändsticksstaden
Tändsticksmuseets basutställningar har funnits i mer än 20 år. Nu görs en förstudie för att förnya utställningarna. Museipedagogen Lisa Lundqvist berättar om arbetet med att förmedla Jönköpings tändstickshistoria till alla åldrar.

13.00-13.45 Den historiska romanen
Karin Edvalls romaner rör sig bland fascinerande medicin- och kvinnohistoria.
Hur forskar hon fram sitt underlag och omsätter det i romanform? Karin Edvall berättar om processen att skapa en historisk roman.

14.00-14.30 Är äldre litteratur ett kulturarv värt att bevara?
200 litterära sällskap är medlemmar i DELS (De Litterära Sällskapen i Sverige) som också ger ut tidningen Parnass. Vem får ett litterärt sällskap, vilka drivkrafter ligger bakom arbetet och vad kan Parnass bidra med? Margareta Lilja Svensson, redaktör för Parnass, och Sigrid Fredriksson, styrelseledamot i DELS, resonerar kring detta.
Arrangör: DELS och Parnass

15.00-15.45 Zoologen från Wisingsö
Axel Ohlin var en auktoritet inom marinzoologi och polarforskning, nu är han bortglömd av de flesta. Lyssna till Erna Andersson, som har följt Axel Ohlin i spåren, från Kanada till Nya Zeeland, från Arktis till Antarktis.
Arrangör: Hjärtans hjärna förlag

MAGENTA
Stadsbiblioteket

12.00-12.20 A Year in Young Writers Lab (på engelska)
A celebration of the work and success of Young Writers Lab, an international experimental collaboration for writers and students, with Ullias Berglund of Tranås and Mel Perry from Wales. Arrangör: Litteraturcentrum <kvu – Kultivera, Populär Poesi, Magnus Grehn Förlag, Write4Word Wales, Kopuntu Turkiet.

12.30-12.50 Årets bästa ungdomsböcker
Stadsbibliotekets Josefin Jansson och Maria Friedner presenterar favoriter ur 2017 års ungdomsboksskörd. Dessutom – vilken ungdomsbok tycker stadsbibliotekets låntagare själva är den bästa? Och vilken lånades mest under 2017?

13.00-13.30 Gränsöverskridande fantastik
Hur kan litteraturen krossa gränser? Vilka konventioner är intressanta att bryta mot? Vilken roll spelar den svenska fantastiken i samhällsdebatten? Ett samtal mellan författarna och förläggarna Eva Holmquist, Lupina Ojala, Elin Holmerin, Ewa Broberg och Sten Rosendahl.

13.30-14.20 Öppen bokcirkel: Norra Latin
Vi sitter ner tillsammans med författaren Sara Bergmark Elfgren och diskuterar hennes urban fantasy-roman Norra Latin. Bokcirkeln är öppen för alla intresserade, kom och delta i diskussionen eller bara lyssna! Samtalsledare: Maria Friedner, journalist

14.30-14.50 Elektroniskt: PARASONIC
PARASONIC är en duo bestående av musikerna Peter Larsson och Paul Bothén. Med elektroniska instrument och nya speltekniker skapar de ljud och musik bortanför kroppens fysiska begränsningar.
Arrangör: ShareMusic & Performing Arts

15.00-15.20 Bokdesign
Nicola Yoons böcker kallas också ”böckerna med de snygga omslagen”. Visste du att det är Stina Wirsén som designat dem? Hur går processen med bokdesign till? Vad är klurigt? Vad är lätt? Stina Wirsén visar bilder och berättar.

15.30-15.50 #Poesi
Anna Kristiansson, som har kontot @Bokpoesi, och Sandra Beijer, bloggare och författare, pratar poesi som Instagramfenomen och tipsar om konton att följa. Nellie Fredriksson håller i samtalet.

16.00-16.50 Mini-slam med gästpoet Frej Haar
Som uppvärmning inför det festivalliknande tillstånd som kommer att råda under SM i Jönköping i vår, ställer lokala poeter upp i ett ”mini-slam”, där publiken hejar på och röstar om vem som ska kamma hem titeln SmåLits bäste poet. Därefter gästar regerande svensk och europeisk mästare i Poetry Slam, den dansk-svenske spoken word-poeten Frej Haar.
Arrangör: SM i Poetry Slam 2018

SPEAKER´s CORNER

11.20-17.00 Kafé Cykelstaden
Se schema här