Dagsprogram – Värnamo söndag 4 februari
Gummifabriken 11.00-16.00 Fri entrè. Klicka på bilden för att ladda ned Pdf.

LIVESALEN
Entréplan

12.00-12.30 Sara Bergmark Elfgren: Hantverk och passion
Hon skriver ensam och i samarbete. Hon skriver för film, tv och scen, podd och spel, hon har skrivit romaner, serieromaner och bilderböcker. Är det helt olika sätt att skriva på? Hur gör man för att inte bli osams när man skriver tillsammans med andra?
Och vad tycker hon allra mest om att skriva?
Sara Bergmark Elfgren i samtal med Maria Friedner, journalist.

13.00-13.45 Ingmar Karlsson: De små folkens historia – minoriteter i Europa
Över hela Europa upplever minoritetsspråken en pånyttfödelse. I en tid av globalisering söker många trygghet i hembygdens historia, språk och dialekter och den tekniska utvecklingen ger nya möjligheter att hålla minoritetsspråken levande. Om detta handlar den Burserydsbördiga diplomaten och författaren Ingmar Karlssons högaktuella nya bok. Han är flerfaldigt prisbelönt för sitt författarskap och har givit ut en rad kritikerrosade fackböcker. Ingemar Karlsson i samtal med Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun.

14.00-14.45 Niklas Laninge: Beteendedesign
Vad innebär det att designa beteenden? Vilka faktorer är det som driver eller hindrar ett beteende? Vilka vanliga tankefel påverkar oss när vi fattar beslut?
Niklas Laninge, författare till den omtalade boken Beteendedesign, visar hur vi kan omsätta teorier från beteendeekonomi, inlärningspsykologi och kognitionspsykologi praktiskt i vardagen.

SIKEN
Plan 1

13.00-13.20 Dockteater: Tass… tass… tass…
Varje natt kommer räven smygandes till gården och tar en höna. Nu är det upp till bonden att stoppa det innan alla hönorna försvinner! Men hur då?
En humoristisk och spännande dockteater för barn 3-6 år baserad på Thomas Hallings bilderbok Tass, tass, tass, smyg, smyg, smyg. Spelas av Catharina Samuelsson och Maria Sandström Låstberg från Jönköpings bibliotek.

14.00-14.45 Superhjältar
Elias Våhlund, författaren bakom succéböckerna Handbok för Superhjältar, kommer på besök. Han berättar om superhjältar och ger tips på hur du enkelt kan göra din egen superhjälte-berättelse. För barn mellan 6-10 år. Tidigare programpunkt ”Sanningen om en spökhistoria” utgår.

15.00-15.20 Dockteater: Tass… tass… tass…
Varje natt kommer räven smygandes till gården och tar en höna.
Nu är det upp till bonden att stoppa det innan alla hönorna försvinner! Men hur då?
En humoristisk och spännande dockteater för barn 3-6 år baserad på Thomas Hallings bilderbok Tass, tass, tass, smyg, smyg, smyg. Spelas av Catharina Samuelsson och Maria Sandström Låstberg från Jönköpings bibliotek.

11.00-11.15 Invigning av SmåLit Värnamo
Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun, inviger SmåLit i Värnamo. Parasonic från ShareMusic & Performing Arts medverkar. Med elektroniska instrument och nya speltekniker skapas ljud och musik bortanför kroppens fysiska begränsningar.
Plats: Livesalen.

GISLOW
Plan 1

11.30-11.50 Meningen med meningen
Varje bok börjar med slutet, med budskapet, som kan vara en känsla eller en tanke. Utifrån den byggs romanen upp från grunden. Möt Johanna Glembo och hör hennes berättelse om att skriva med mening.
Arrangör: Wistories Publishing house

12.00-12.20 Varför är det viktigt med böcker på både romska och svenska?
ERG förlag ger kontinuerligt ut ny barnlitteratur på både romska och svenska. När barn har tillgång till tvåspråkighet ökar läsförståelse och ordförråd i båda språken. Fred Taikon, författare och redaktör, och Jonas Rahm, illustratör, samtalar om vikten av tvåspråkiga böcker.
Arrangör: ERG Förlag

12.30-12.50 Vem ska ta hand om mig nu?
Hur är det att åldras i ett främmande land? Vilka vardagssvårigheter kan uppstå i mötet med den svenska kulturen? Hur kan vi bättre förstå varandra? Lyssna till Anna Melle, författare till Att åldras i främmande land.

13.00-13.20 Kärlek eller rädsla – vad ger vi de unga?
Författarna Lennart Matikainen och Rickard Carlsson berättar om sin senaste bok Besatthetens inferno. En samhällsaktuell kriminalroman om utsatthet och trygghet.
Arrangör: Helhetsutveckling

13.30-13.50 Lågaffektivt bemötande
Vad är egentligen lågaffektivt bemötande? Terese Österholm, leg psykolog, reder ut vanliga missförstånd och beskriver hur lågaffektivt bemötande kan ge fler människor ett gott liv.
Arrangör: Österholm psykologkonsult

14.00-14.20 Fantastiska Astrid Lindgren
De allra flesta vuxna har någon slags förhållande till Astrid Lindgrens litteratur. Samma vuxna brukar också hävda att de inte läser fantastik. Ewa Broberg, Lisa Rodebrand och Sofi Poulsen vill genom ett lättsamt samtal lyfta fram varför Astrid Lindgrens litteratur kan anses vara fantastik.
Arrangör: Marwa Förlag, Fantasiförlaget, Sofi Poulsen Förlag och Marchetti Förlag

14.30-14.50 Välkommen till förorten
Hur skapar man en kreativ plats i ett utsatt bostadsområde? Och hur kan man inkludera boende i olika konstnärliga processer? Verksamhetschef Johanna Linder berättar om Österängens konsthalls arbete med barn, unga och nyanlända.
Arrangör: Österängens konsthall

15.00-15.20 Den samiska kulturens överlevnad
Samerna är både ett folk, ett urfolk och en nationell minoritet i Sverige. Hur kan vi bevara och uppmuntra den samiska kulturen? Hur är det att vara same i Småland? Lyssna till David Kolström, som tillhör den minsta gruppen samer, enaresamer.

15.30-15.50 Klart språk är smart språk
Ulrika Gotthardsson driver Uttryckeriet, som förädlar och förenklar skrivande. Här ger hon några verktyg för att skriva läsbart och ge din läsare fokus, förståelse och förtroende. Arrangör: Uttryckeriet

SEDA
Plan 2

11.30-11.50 Tröttnat på ditt land? Starta ett eget!
Ända sedan idén om nationalstaten började vinna mark har det funnits privatpersoner som valt att utropa sina egna länder, så kallade mikronationer. Författaren Johan Joelsson och fotografen Jonatan Jacobson berättar och visar bilder ur boken Mikronationer – på besök i hemgjorda länder.

12.00-12.45 Zoologen från Wisingsö
Axel Ohlin var en auktoritet inom marinzoologi och polarforskning, nu är han bortglömd av de flesta. Lyssna till Erna Andersson, som har följt Axel Ohlin i spåren, från Kanada till Nya Zeeland, från Arktis till Antarktis.
Arrangör: Hjärtans hjärna förlag

13.00-13.45 Folk, föda och färdigheter
Utvandrarnas korngrynsgröt, äppelodlingar längs Vätterstranden och kalaskokerskor berättar alla något om det landskap där de föddes. Birgit Carlstén och Cecilia Davidsson med ledamöter från Smålands Akademi gör kulinariska, geografiska och historiska nedslag i Smålands mylla och skafferi.
Arrangör: Smålands Akademi

14.00-14.45 Den historiska romanen
Karin Edvalls romaner rör sig bland fascinerande medicin- och kvinnohistoria.
Hur forskar hon fram sitt underlag och omsätter det i romanform? Karin Edvall berättar om processen att skapa en historisk roman.

15.00-15.45 Författare läser
Slå dig ner en stund och lyssna. Författarna Kerstin Lundberg Hahn, Elisabeth Westlund, Fred Taikon, Anna Melle med flera läser högt ur sina texter.

EXTRA!

Dansa mellan raderna
Hiphop möter litteratur när Björn ”Dogbite” Hagstedt och Chiara ”Ceres” Gilioli intar SmåLit. Se bland annat Pippi Långstrump av Astrid Lindgren, SVJ av Roald Dahl och Fahrenheit 451 av Ray Bradbury i hiphop-tolkning. Performance som dyker upp när du minst anar.

Speaker´s Corner
Se schema här

Bokmässa
Se utställare här

BOKMÄSSA
Se info på smalit.se