Innan sommaren utlyste SmåLit en novelltävling på temat ”Paus”. Tävlingen fick ett mycket positivt mottagande med 274 deltagare från hela landet. 

Av alla inskickade bidrag fastnade juryn för Lennart Lundstedts novell ”Han struntar väl i Brexit”. Han vinner därför prissumman på 10 000 kronor och får sin novell publicerad i Jönköpings-Posten på julafton.

Juryn valde också att ge ytterligare tre författare ett hedersomnämnande. Det gäller följande tre noveller som också kommer att publiceras i Jönköpings-Posten eller Värnamo Nyheter under mellandagarna:

Susanne Sandkvist: ”En paus från verkligheten”

Jimmy Håkansson: ”Det står en kvinna på taket”

Linnéa Jägrud: ”Den röda tråden”

I juryn ingick Peter Nyberg, litterär utvecklare för Region Jönköpings län och Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten, samt tre representanter för kommunerna som arrangerar SmåLit. Dessa var Wirena Lopez Arenteg (Jönköping), Lisa Steirud (Värnamo) och Magnus Grehn (Tranås).

Juryn gav följande motiveringar till pristagarna:

”Han struntar väl i Brexit” är en vemodig berättelse om en människas längtan efter värme i en kylig tid. Författaren lyckas väl i sin gestaltning av en ensam mans sista försök att nå försoning och av det mellantillstånd som uppstår när livet inte längre kan tas för givet. Detta är en novell med många lager som växer för varje genomläsning.

Läs vinnarnovellen här

”En paus från verkligheten” gestaltar med stor fantasi ett osynligt barns uppväxt och vänskap med ett djur, en familj i sönderfall och längtan efter en fars uppmärksamhet.

Läs novellen här

”Det står en kvinna på taket” gestaltar med språklig lekfullhet ett komplext förhållande mellan yttre och inre i det romantiska förhållningssättet till en främmande människa på en industri.  

Läs novellen här

”Den röda tråden” är en kreativt uppbyggd novell som på ett lekfullt sätt väcker tankar om de spår vi sätter i andra människors liv.

Läs novellen här