I februari är det femårsjubileum för Smålands litteraturfestival. SmåLit är nu det största kulturevenemanget i Jönköpings län och arrangeras nästa år i Värnamo, Jönköping och Tranås. 2020 års tema handlar om ensamhet och gemenskap.

Inför SmåLit 2020 förbereds ett digert program med lokala, nationella och internationella författare. Under fem år har SmåLit växt till ett viktigt nav för skrivande och läsande människor i regionen, men festivalens fokus på aktuella samhällsfrågor gör programmet intressant även för en bredare målgrupp:

– Festivalen har blivit nationellt angelägen, vilket är ett viktigt steg för skrivande och läsande i Jönköpings län. Deras konstform uppmärksammas och de får tillgång till både nationellt och internationellt gångbara författare, säger Peter Nyberg som är litteraturutvecklare i Region Jönköpings län.

SmåLit består av ett gratis dagsprogram för alla åldrar, samt ett kvällsprogram med kända författare som hålls inför en betalande publik. I Jönköping ordnas också en stor bokmässa, där 75 utställare får möjlighet att träffas och presentera sin verksamhet. Författare, förlag och andra organisationer eller föreningar kan nu anmäla sitt intresse för att delta i bokmässan på festivalens hemsida: smalit.se.

Tema för SmåLit 2020: gemensam.

Inför SmåLit 2020 har arrangörerna tagit fasta på att författare sägs ha världens ensammaste yrke. Först i mötet med läsare bildas en gemenskap. Samtidigt präglas vår tid av en snabb digitalisering som förändrar hela vår uppfattning av ensamhet och gemenskap.

– Temat för årets festival är ensam, som i gemensam. Det kopplar vi till den egna friheten, till skrivande och skapande, till samhällsfrågor som hur vi beter oss på nätet och hur vi mår. Visst finns ett tabu att prata om att man är ensam? Just då är det viktigt att vi pratar om det, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

Under festivalen utforskas frågor som: Blir samhället tystare när appar ersätter mänsklig interaktion? Hur påverkar den tekniska utvecklingen vår upplevelse av gemenskap? Och vilken betydelse har ensamhet för vår förmåga att skriva och läsa skönlitteratur?

Kort om festivalen:

SmåLit 2020 arrangeras av Region Jönköping län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun, Tranås kommun och mediehuset Hall Media i samarbete med lokala samarbetspartners. Festivalen flyttar från ort till ort, enligt följande: Värnamo (7/2), Jönköping (8/2) och Tranås (9/2).

Kontaktperson: Rebecca Lidén, koordinator för SmåLit: 036-10 74 38 / rebecca.liden@jonkoping.se