Författaren Nora Szentiványi får SmåLits Migrantpris på 50 000 kronor för romanen Lägenheten. Boken är baserad på författarens familjs erfarenheter av att fly från en diktatur.

– Jag är verkligen otroligt glad, säger Nora Szentiványi i en kommentar.

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som arbetar i Vilhelm Mobergs anda genom att skildra de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. Förra året gick priset till författaren Pooneh Rohi för romanen ”Araben”.

Årets pristagare valdes av en jury bestående av författaren Azar Mahloujian, litteraturkritikern Björn Kohlström, kulturredaktör Emilia Söelund och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson. Deras motivering lyder:

Nora Szentiványi förmedlar med skenbar enkelhet den klaustrofobiska känslan av att leva i en diktatur, samtidigt som hon visar det oåterkalleliga i beslutet att bryta sig fri. ”Lägenheten” är en berörande roman om arvet efter de som lämnade och de som lämnades kvar.

– Det är en otroligt stark debut. Om det känslomässiga arvet efter en flykt undan en totalitär makt, om att befinna sig både mitt i och vid sidan av den egna familjehistorien. Sammansatt och välskrivet om både familjekärlek och dåligt samvete, liksom sorg och glädje som sträcker sig över generationer, tid och språkgränser, säger Peter Åkesson som har suttit med i juryn.

Smålits Migrantpris delas ut av Smålands litteraturfestival i samarbete med Hall Media. Prisutdelningen sker under SmåLit den 7-9 februari. Nora Szentiványi medverkar i programmet på samtliga orter.

– Vi tror att Nora Szentiványis besök på festivalen kommer att leda till intressanta samtal om en av vår tids viktigaste frågor. Erfarenheten hon skildrar delas av många, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.

Om pristagaren: Nora Szentiványi föddes i Budapest 1969, men är uppväxt i Göteborg. Hon bor numera i Norge. Debutromanen ”Lägenheten” är skriven i en svensk och norsk version. Boken är också utgiven i Ungern.