Medverkande 2020

SmåLits författarscen är ett scenprogram om litteratur som arrangeras på Gummifabriken i Värnamo, på Kulturhuset Spira i Jönköping och på Biograf Royal i Tranås. År 2020 medverkar följande författare på en eller flera av scenerna.

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth är en norsk författare. I hemlandet har hon gett ut 30 böcker för barn, unga och vuxna. Hon blev känd för en svensk publik med romanen ”Arv och miljö” som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Vigdis Hjorth är aktuell med romanen ”Henrik”, där hon gör en modern tolkning av Ibsen-pjäsen ”Hedda Gabler”. I vår kommer också romanen ”Lärarinnans sång” på svenska.

Eiríkur Örn Norðdahl

Eiríkur Örn Norðdahl

Eiríkur Örn Norðdahl är en isländsk poet, författare och översättare. Han har gett ut fem romaner, en rad diktsamlingar och en essäistisk kokbok om plokkfiskur. På svenska finns romanerna ”Gift för nybörjare”, ”Ondska” och ”Dumhet”. Eiríkur Örn Norðdahl har belönats med Isländska litteraturpriset och nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. Han är aktuell med diktsamlingen ”Oralorium”.

Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzad är poet, översättare och litteraturkritiker. Hon undervisar också på Biskops-Arnös författarskola. Farrokhzad debuterade 2013 med den uppmärksammade boken ”Vitsvit” som hon nominerades till Augustpriset för. Nu är hon aktuell med diktsamlingen ”I rörelse” och tillsammans med författaren Kristofer Folkhammar har hon också sammanställt antologin ”Berör och förstör” med dikter för unga.

Magnus Västerbro

Magnus Västerbro

Magnus Västerbro är journalist med inriktning på historia. 2016 släppte han fackboken ”Pestens år” som handlade om en allvarlig epidemi som spreds över landet 1710. Två år senare kom ”Svälten” som tar sig an de svenska nödåren 1867-69. För den senare fick Magnus Västerbro Augustpriset 2018. I oktober 2019 släpptes hans nya bok ”Vålnadernas historia”.

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff har arbetat som företagare och journalist, men 2017 påbörjade hon en utbildning i litterär gestaltning vid Lunds Universitet. Året efter debuterade hon med romanen ”Jag for ner till bror” som Augustnominerades. Romanen är den första i en trilogi, där uppföljaren ”Vi for upp med mor” kom 2019 och den avslutande delen ges ut under våren 2020.

Åke Edwardson

Åke Edwardson

Åke Edwardson växte upp i Sävsjö och Vrigstad. 1995 fick han Svenska Deckarakademins debutantpris för boken ”Till allt som varit dött”. Därefter har det blivit tolv böcker om kriminalkommissarie Erik Winter som har sålts i sex miljoner exemplar och översatts till 27 språk. Förutom deckare har Åke Edwardson även skrivit romaner, noveller och ungdomsböcker, varav många utspelar sig på småländska höglandet. Han är aktuell med romanen ”Bungalow”.