Den norska författaren Vigdis Hjorth och den isländska poeten Eiríkur Örn Norðdahl gästar SmåLits nya nordiska scen. Under festivalen medverkar också uppmärksammade svenska författare som Karin Smirnoff, Athena Farrokhzad, Magnus Västerbro och Åke Edwardson.

Smålands litteraturfestival arrangeras den 7–9 februari 2020 i Värnamo, Jönköping och Tranås. Den här gången presenteras över 70 gratis programpunkter med samtal, föreläsningar och debatter om litteratur, konst och samhällsfrågor. I Jönköping hålls också en stor bokmässa med 75 utställare.

– Det är SmåLits femte år nu och programmet är mustigare än någonsin. Vi hoppas att alla kan hitta något som inspirerar, säger Rebecca Lidén som är koordinator för SmåLit.

Nytt för i år är en satsning på nordisk litteratur. I Jönköping kommer författare från tre nordiska länder att mötas i ett samtal. Vigdis Hjorth, som fick sitt stora internationella genombrott med romanen, ”Arv och miljö”, besöker även Värnamo, medan Tranås får besök av den experimentella isländska poeten Eiríkur Örn Norðdahl.

Andra namn på SmåLits författarscen är Karin Smirnoff, Magnus Västerbro och Åke Edwardson.

– Det känns extra roligt att kunna presentera två spännande författarskap från våra grannländer. Både Vigdis Hjorth och Eiríkur Örn Norðdahl är författare som utmanar läsaren till form och innehåll. Jag kan varmt rekommendera dem båda, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media och moderator för kvällscenen i Jönköping.

SmåLits tema för 2020 är gemensam. Frågor kring ensamhet och gemenskap är en röd tråd i hela programmet. Bland annat deltar psykologen och författaren Anna Bennich med en föreläsning, där hon presenterar ny forskning och ger handfasta tips om hur man kan vinna över ensamheten.

SmåLit har också ett omfattande program för barn och unga. Poeten Athena Farrokhzad, som har sammanställt antologin ”Berör och förstör” med dikter för unga, ordnar en poesiworkshop. Yngre barn bjuds in att rita med bilderboksskaparen Per Gustavsson och att lösa deckargåtor med Mysteriefabriken.