SmåLit lanserar nytt litterärt pris

Smålands litteraturfestival instiftar ett nytt litterärt pris. SmåLits Migrantpris på 50 000 kronor går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser.

– SmåLits Migrantpris befäster litteraturfestivalen som en plats för samhällets stora frågor och berättelser, säger Rebecca Lidén, koordinator för Smålands litteraturfestival.

Vilhelm Moberg använde litteraturen för att ge liv åt de människor som låg bakom en av de mest omvälvande händelserna i Sveriges historia, nämligen den stora utvandringen till Amerika. Hans romaner visade hur enskilda människors drömmar, desperation och drivkraft skapade en rörelse som kom att förändra vårt land.

Idag har flyttströmmarna vänt och Småland har blivit en plats som människor migrerar till.

SmåLit Migrantpris ska gå till ett aktuellt och angeläget författarskap som i Vilhelm Mobergs anda skapar en förståelse för de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrationsörelser.

I juryn för SmåLits Migrantpris sitter den tidigare SmåLit-besökaren Theodor Kallifatides. Han har i ett långt författarskap skildrat sina egna erfarenheter av att bryta upp och etablera sig i ett nytt land, samt bidragit med nya perspektiv på hur detta påverkar migrantens språk och upplevelse av identitet. I juryn sitter också Hanna Hallgren, poet och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, Björn Kohlström, litteraturkritiker och tidigare medlem i Augustjuryn, samt Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.

– Över 65 miljoner människor är på flykt i världen. Det är den högsta siffran någonsin och de stora migrationsrörelserna påverkar både världspolitiken och vardagen i Småland. Det är lätt att glömma de individuella människoöden som ligger bakom denna utveckling. Med priset vill vi bidra till en ökad förståelse för det som sker, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall media.

SmåLits Migrantpris finansieras gemensamt av SmåLit och Hall Media, samt med ett ekonomiskt bidrag från Svenska Akademien. Priset kommer att delas ut under festivalen nästa år.

Smålands litteraturfestival arrangeras av fyra kommuner, Region Jönköpings län och Hall Media. Festivalen hålls i Värnamo, Jönköping, Nässjö och Tranås den 8-11 februari 2019.

Sandra Beijer: Skriv mer. Skriv klart, vi vill läsa.

Hon är etablerad bloggare, har skrivit två böcker och noveller. Sandra Beijer, 33, jobbar med pennan som utgångspunkt och tror att inspiration är något man måste jobba för. På SmåLit ska hon prata om kreativt skrivande och sociala medier samt poesi och Instagramfenomen.

SmåLit Jönköping 3 februari. Stadsbiblioteket FOKUS 14.00-14.45 och #Poesi MAGENTA 15.30-15.50.

Nu släpps dagsprogrammet för SmåLit 2018 – 86 programpunkter på tre orter

Smålands litteraturfestival har i år växt till en tredagarsfestival som arrangeras i Jönköping, Värnamo och Nässjö. Nu släpps dagsprogrammet med inte mindre än 86 programpunkter.

 Årets program för SmåLit är det mest omfattande hittills. Under tre dagar kan publiken kostnadsfritt ta del av bokbord, författarsamtal, seminarier och workshops. Förutom de 86 officiella programpunkterna finns det också en Speaker’s Corner på varje ort, där lokala författare kan presentera sina böcker.

– Det är fantastiskt kul att bygga upp en litteraturfestival i Småland, när det finns ett så stort engagemang från författare, förlag, kulturinstitutioner och kreativa personer. Det ger bredd och ett fylligt dagsprogram, även om det kan bli lite svårt att välja mellan allt man vill gå på, säger Rebecca Lidén, projektkoordinator för Smålands litteraturfestival.

SmåLit satsar på ett brett program för barn och unga, där några av landets mest populära författare medverkar. I år gästas SmåLit bland annat av Sara Bergmark Elfgren, Sandra Beijer, Stina Wirsén och Elias och Agnes Våhlund.

Programmet genomsyras också av festivalens två teman: Minoritetens röster och Läslycka. Inbjudna gäster berättar bland annat om hur man jobbar med barnlitteratur för att öka läsförståelsen hos tvåspråkiga barn – och så bidrar gäster som Fred Taikon, Emir Selimi och David Kolström med inblickar i romsk och samisk kultur.

– Ett viktigt syfte med Smålit är att skapa en plattform för vår tids mest angelägna frågor. Därför har vi i år skapat extra utrymme för olika minoritetsröster i programmet. Temat Läslycka handlar om det som är själva kärnan i festivalen, nämligen att samlas om litteraturen och hitta ny inspiration till läsning, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.

Äntligen! Nu släpper vi biljetterna till SmåLits Författarscen

Tre dagar, tre scener och en lång rad spännande och aktuella författare. SmåLit 2018 bjuder på ett fullspäckat kvällsprogram. Vi smygstartar festivalen på Kulturhuset Pigalle i Nässö fredag 2 februari. Här bjuder vi in till ett författarsamtal med Åsa Moberg och Ola Larsmo. Samtalsledare är författaren och journalisten Erik Lindfelt.

Lördag 3 februari kan man ta del att ett fördjupande författarsamtal med Majgull Axelsson, Kim Leine, Sara Bergmark Elfgren och Rutger Bregman på Kulturhuset SPIRA i Jönköping. Samtalet leds av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

Söndag 4 februari flyttar Smålits Författarscen till Gummifabriken i Värnamo. Här kan man lyssna till ett författarsamtal med Kristina Sandberg, Kim Leine, Sara Bergmark Elfgren och Rutger Bregman under ledning av kultujournalisten Kristina Lindh.

Biljettförsäljning här

Teman 2018

Ett av SmåLits teman för festivalen 2018 är ”Minoritetens röster”. SmåLit blir en plattform för människor med erfarenheter och perspektiv som skiljer sig från majoritetssamhället.

Med vårt andra huvudtema ”Läslycka” vill SmåLit inspirera till att hitta glädje och styrka i litteraturen.

SmåLit till Nässjö

SmåLit utökar och inleder festivalhelgen med ett pop-up evenemang i Nässjö fredag 2 februari 2018.

SmåLit på Bokmässan

Kom och träffa SmåLit på Bokmässan i Göteborg. Vi medverkar i Gummifabrikens monter med följande scenprogram:

TORSDAG 28/9
Kl 13.00 Urban fantasy – vad är det?
Gabriella P Kjeilen
Emilia Söelund

Kl 14.00 Att skriva så att unga känner igen sig
Camilla Dahlson
Katarina von Bredow
Lars Alkner

FREDAG 29/9
Kl 13.00 Konsten att skriva lättläst
Åsa Storck
Annika Giannini
Emilia Söelund

Kl 14.00 Ett år senare – hur har det gått för Gina?
Gina Ionescu
Erika Oldberg
Emilia Söelund

LÖRDAG 30/9
Kl 13.00 Hampus Nessvold: Ta det som en man – i Värnamo och Stockholm
Hampus Nessvold
Lars Alkner

Kl 14.00 Kärlek, fasader och hemligheter – att skriva för unga vuxna
Emma Johansson
Maria Richardsson
Björn Kohlström

SmåLit 2018

Save the date. Nästa Smålit arrangeras i Jönköping lördag 3 februari och i Värnamo söndag 4 februari 2018.