Dagsprogram Jönköping

Lördagen 4 februari 2017, 11-17
Jönköpings stadsbibliotek, Jönköpings läns museum och Arkivhuset

LADDA NER DITT PROGRAM HÄR: SmaLit2017_dagprogram_jkpg

Invigning av SmåLit 2017
Karin Semberg, Kultur- och fritidsdirektör, inviger festivalen.
Prisutdelning till Årets bokbuss.
Magnus Hördegård med band hyllar Bob Dylan.

STORA SCENEN
Biograf Fokus, Stadsbiblioteket

11.30-12.15
Lina Wolff: De polyglotta älskarna
Lina Wolff debuterade 2009 med novellsamlingen ”Många människor dör som du”. Hösten 2016 utsågs hennes senaste roman, ”De polyglotta älskarna”, till Årets skönlitterära bok av Augustjuryn. Hon har tidigare också fått Tidningens Vi:s litteraturpris för romanen ”Bret Easton Ellis och hundarna”. Här i samtal med Ulla Strängberg, kulturjournalist.

13.00-14.00
Film: Min nya värld
Tio korta filmer som visar en kvotflyktings erfarenhet som ny i Sverige. Vardagliga situationer i tvättstugan, vid avfallssorteringen, på järnvägsstationen och i mötet med myndigheter kan vara svåra att förstå. Filmerna lyfter frågor och förklarar. Lars Alkner leder samtal efteråt med filmskaparna. Filmerna är på engelska. Samtalet är på lätt svenska, men frågor kan ställas även på engelska, arabiska och persiska.
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan, Värnamo kommun

14.00-15.20
Film: Black Girl (Orginaltitel: La noire de …)
Ousmane Sembene – Senegal, 1966 – 65 min – drama – engelsk text – från 15 år
Ung kvinna reser från Senegal till Frankrike för att jobba som barnflicka åt ett franskt par, men blir allt mer desillusionerad över vad som visar sig vara en närmast slavliknande situation. Ousmane Sembenes mästerliga långfilmsdebut är en kompromisslös skildring av Europas postkoloniala relation till Afrika, och ett av den afrikanska filmhistoriens främsta verk. Som introduktion: högläsning ur novellen The Promised Land, som filmen baseras på.

16.00-16.30
Theodor Kallifatides: Den långa resan och dess slut
Författaren Theodor Kallifatides berättar om sin resa fram till det svenska språket och om sin bok ”Ännu ett liv”, som ges ut under våren. Kallifatides har sedan debuten 1969 utgivit ett trettiotal skönlitterära verk. Han har tilldelats en rad litterära priser och är översatt till flera språk.

SEMINARIESCENEN

Plan 1, Stadsbiblioteket
11.30
Frilansjournalist – myter och sanningar om mediebranschens fria fåglar.
Vad gör en frilansjournalist? Vem blir frilansjournalist? Är det bara ensamvargar och krigskorrar? Eller kan vem som helst kalla sig frilans?
Arrangör: Frilans Syd

12.00
Möjligheter till yttrandefrihet med hjälp av fristadsprogrammet
Journalisten Lars Mogensen i samtal med en journalistkollega från Mellanöstern
Samtalet tolkas från arabiska till svenska
Arrangör: Kultur och utveckling Region Jönköpings län

Frilansjournalisten och programledaren Lars Mogensen i samtal med journalistkollega från Mellanöstern om möjligheter till yttrandefrihet med hjälp av fristadsprogrammet. Samtalet tolkas från arabiska till svenska.
Arrangör: Kultur och utveckling Region Jönköpings län

12.30
Hur historiker kan och inte kan använda populärkultur
Studier av populärkultur blir allt vanligare även inom historievetenskapen. Men vad kan en historiker egentligen undersöka med hjälp av spelfilmer, skönlitteratur och tecknade serier? Carl-Johan Svensson ger en hastig överblick över vad populärkulturen kan kasta ljus över, men också vilka fallgropar som finns inom området.
Arrangör: Jönköping University

13.00
Vägen hem för Benjamin Blå
Musikern och låtskrivaren Magnus Hördegård berättar om sin biografiska debutbok Vägen hem för Benjamin Blå. Tillsammans med tre musiker spelar han låtar sprungna ur samma historia och skrivna under samma tidsperiod som boken.

13.30
Eller sjunk i havet
Novellen ”Eller sjunk i havet” handlar om en fullständigt livsfarlig resa från Teheran till Aten. Författaren David Mohseni berättar och läser ur sin novell.

13.45
Bokcirkel-mingel
Träffa tre av författarna till de uppmärksammade novellerna om flykt, Zulmir Becevic, Ania Monahof och David Mohseni.
Vill du vara med i en bokcirkel i vår? ABF och Jönköpings stadsbibliotek bjuder in till bokcirklar med flyktnovellerna.
Medarrangör: Novellix, Hallpressen, ABF

14.00
Att finansiera en bok genom crowdsourcing
Hur går det till när man finansierar en bok via crowdsourcing?
Ingeli Aalto tar avstamp i boken om sin mor och konstnärinnan Li Kioko från Norrahammar. Boken kom förra året och möjliggjordes genom crowdculture.
Arrangör: Frilans Syd

14.15
Hur ger man ut en egen bok?
Intresset för att ge ut en egen bok ökar och allt fler väljer att ta hjälp av en professionell redaktör i processen att producera en egen bok. Hur ger man ut en egen bok? Lena Forsfält berättar om vad det innebär rent konkret att vara redaktör och producera en bok.
Arrangör: Frilans Syd

14.30
Japansk poesi med Anna Maris
Haiku är en enkel diktform, men också ganska komplicerad och missförstådd. Anna Maris förklarar, läser egna dikter och inspirerar dig till att komma igång och skriva egen Haiku. Anna Maris har gett ut tre egna haikusamlingar och finns med i ett 30-tal antologier.

15.00
Vad är bra litteratur?
Under hösten har det varit en livlig debatt om litterära priser. Kan man verkligen säga att vissa böcker är bättre än andra, eller är det upp till varje enskild läsare att bedöma bokens kvalitet? Hallpressens litteraturkritiker Björn Kohlström talar med poeten Anna Axfors och förläggaren Jörn Lindskog om hur de avgör om en bok är tillräckligt bra.

15.30
Jane Austens växande textuniversum
Allt fler deltar i växande textuniversum och använder samma berättelse i olika former. Man läser boken, ser filmen, lyssnar på soundtracket, läser och skriver fanfiktion. Universitetslektor Anette Svensson använder textuniversumet runt Jane Austens Stolthet och fördom för att belysa och diskutera vad de olika delarna av ett textuniversum bidrar med till förståelsen av själva kärnberättelsen.
Arrangör: Jönköping University

16.30
Landet som inte längre är
Peter Gerdehag har följt livet på gården Kroxhult 1:4 med sin kamera i över 35 år. Ingen har någonsin dokumenterat en gård under så lång tid i Sverige. Peter berättar om arbetet med boken och dokumentärfilmen Landet som inte längre är. En bok som är en stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder, som vi alla härstammar från. Peter har tilldelats ett flertal priser och hans böcker och dokumentärfilmer om Kokvinnorna och Hästmannen har nått en stor publik.
Arrangör: Votum förlag, Speja förlag

 

ARKIVSCENEN
Forskarsalen, Arkivhuset

12.00-13.30
Historikerns och Viktor Rydbergs 1600-tal
En föreläsningsdialog mellan litteraturprofessor Birthe Sjöberg och historiedocent Tommie Sjöberg. I pausen serveras kaffe, cider och tilltugg.

14.00
Invigning av utställning om Viktor Rydberg
Peter Jutterström inviger utställning om Viktor Rydberg i Arkivhuset.
Jönköpings hembygdsförening Gudmundsgillet medverkar.

15.00
Att skriva historiska romaner – med avstamp i verkligheten
Författaren Ewa Klingberg berättar om hur hon använder glimtar ur det sanna förflutna, sitt eget eller andras för att skapa spännande och underhållande historiska romaner.

SKRIVARVERKSTAN
Sagan, Stadsbiblioteket

13.00
Alla bär på en historia
Hur kan vi få fler att berätta sin historia? Torsten Bengtsson presenterar bokprojektet Alla bär på en historia -20 röster om att vara ny i Sverige. Hasan Meskani och Ahmad Samim Wardak läser ur sina berättelser från boken. Lena-Maria Nordstrand, chefredaktör för Nypon Förlag, berättar om förlagets roll och vikten av att det finns litteratur för alla.
Arrangörer: Regionbibliotek Region Jönköping län, Värnamo folkhögskola, Studieförbundet Vuxenskolan Värnamo, Rydaholms bibliotek

14.00
Skrivarverkstad: Jag skriver i dina ord
Författaren Zulmir Bečević och Peter Nyberg, utvecklare av litteratur som konstform, berättar om skrivande och inspirerar gymnasieelever att delta i skrivartävlingen Jag skriver i dina ord. Tävlingen går ut på att du ska komponera en egen litterär text utifrån en valfri dikt eller låttext. Finns det en novell i din favoritdikt, en haiku att basera på världens bästa refräng eller kan man se texten från en annan persons perspektiv?
Arrangör: Regionbibliotek Region Jönköping län, Jag skriver i dina ord

15.00
Young Writers Lab
Young Writers Lab är ett internationellt samarbete i kreativt skrivande mellan internationella författare och svenska ungdomar. Med hjälp av Skype har författarna, trots det stora geografiska avståndet, kunnat göra dramaövningar och skrivaktiviteter med ungdomar från Tranås. Seminariet leds av författaren Inês Lampreia från Portugal. Elever och lärare från Holavedsgymnasiet i Tranås medverkar.
Arrangör: Litteraturcentrum i Tranås

UNG SCEN
Magenta, Stadsbiblioteket

11.30-12.00
Att skriva lätt om det som är svårt
Författarna Christina Walldén, David Mohseni och Åsa Storck berättar om hur de gör när de skriver böcker på lätt svenska.

12.00-13.30
Poetry slam-skola
Poesi, estradpoesi och poetry slam. Vad är vad, och hur går det till? Martin Spånberg reder ut begreppen. Det blir mini-slam, poetry slam-skola och besök från aktuella gäster! Huvudgäst är poeten Anna Axfors från Tranås som läser sin poesi.
Mer om Poetry Slam i Jönköping: facebook.com/poetryslamjkpg

14.00-14.30
Möt Katarina von Bredow
Författarmingel med en av Sveriges mest populära ungdomsboksförfattare, där du får chans att fråga om allt du någonsin velat veta om hennes böcker. Och få en bok signerad såklart!

14.30-15.00
Svensk skräck
Samtal med skräckförfattarna Madeleine Bäck och Lena Ollmark. Skräck är otroligt populärt i Sverige just nu. Vad beror det på? Och finns det en särskild svensk typ av skräck?
Samtalsledare: Maria Friedner, journalist och Anna Öjeheim, bibliotekarie

15.00-15.30
Öppen bokcirkel: Vattnet drar
Vi sitter ner tillsammans med författaren Madeleine Bäck och samtalar om hennes skräckroman ”Vattnet drar”. Bokcirkeln är öppen för alla intresserade.
Samtalsledare: Maria Friedner, journalist och Anna Öjeheim, bibliotekarie

15.30-16.00
Makalösa maskiner och märkliga människor
Författaren Christina Wahldén berättar om sina böcker Fripassageraren och Guldgrävaren, steampunkäventyr för 12-15-åringar. Vad är Steampunk? Hur tänker man när man skapar ett omslag till sina böcker?
Samtalsledare: Josefin Jansson, kultursekreterare

16.00-16.30
Hejdå tonårsångest
Författaren och poeten Louise Halvardsson har gett ut Punkindustriell hårdrockare med attityd, Svenglish och den splitternya Hejdå tonårsångest. Hon kommer att framföra några av sina dikter, till trumkomp av Henke Mimerson.

FÖR 6-12 ÅR
Flygande Mattan, Stadsbiblioteket

11.30
Deckare och mysterium med Åsa Öhnell
Gillar du att läsa deckare och att lösa mysterier? Tillsammans bestämmer vi vad som behövs för att skapa en riktigt klurig deckargåta. 6-9 år

12.30
Skräck och spöken med Lena Ollmark
Kom på skräck- och spökträff med författaren till serien om Firnbarnen – Inmurade, Brännmärkt och Frostbitna.
Hör henne berätta om sina böcker och lär dig hur man skriver riktigt, riktigt läskigt. 9-12 år

13.30
Möt Katarina von Bredow
Lyssna till författaren Katarina von Bredow när hon berättar om sina böcker Du & jag, Hon & han och Han & dom; alla om livet på mellanstadiet. 9-12 år

14.30
Hundquiz med Jeanette Bergenstav
Var med i Flingan och flockens kluriga hundquiz! En frågesport för er som gillar att nosa upp ledtrådar och svar. Alla som deltar har chansen att vinna fina priser. 6-12 år.

FÖR DE MINSTA

Sagoteater: Mamma borta
Åh, nej! Lilla Ugglan har ramlat ner från sitt bo och kommit bort från mamma. Som tur är finns vänner i skogen, redo att hjälpa till. En sagoteater utifrån Cris Haughtons prisbelönta bok Mamma borta. Catharina Samuelsson och Maria Sandström Låstberg ger flera föreställningar under dagen.
1-5 år. Plats: Gröna mattan, Stadsbiblioteket. Föreställningar: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

Film: Jag rymmer!
Bokbussen förvandlas till Biobussen och välkomnar alla barn 1-5 år samt deras vuxna och syskon på bio! I filmen Jag rymmer! får du möta det lilla fåret som tycker livet i flocken är så tråkigt och ensidigt att hon bestämmer sig för att lämna den. Det är en animerad kortfilm om familj, vänskap och att känna sig viktig. Kulturproduktions filmpedagog är på plats för de som vill prata om filmen efteråt och du får förslag till aktiviteter kring filmupplevelsen att göra med dina barn. Du kan också låna boken som filmen baseras på. Längd: 12 min
Plats: Bokbussen utanför entrén. Föreställningar: 12.00, 12.30, 15.30, 16.00.

ÖVRIGT

Prova på tech-telling
En Bluebot är en charmig robot, så enkelt uppbyggd att även små barn kan träna logiskt tänkande och förstå hur enkla program kan skapas och användas. Vaggeryds bibliotek visar hur de arbetar med Bluebots och berättande, tech-telling, som en del av deras läsfrämjande arbete. De är på plats hela dagen i Verkstan, Stadsbiblioteket. För alla åldrar.
Arrangör: Vaggeryds bibliotek, Regionbibliotek Region Jönköping län

Verkstad: Bokpoesi
Stryk eller markera, fundera, dekorera. Ur gamla texter skapar vi BOKPOESI.
Linnéa Lantz håller bokpoesiverkstaden öppen hela dagen på Magenta, Stadsbiblioteket. För alla åldrar.

Sagogarderoben
Klä dig till troll, prinsessa, prins eller någon annan av John Bauers sagofigurer. Sagogarderoben är öppen hela dagen på Länsmuseet för små och stora besökare.

Dansperformance: ReAct!
Library Stories är en biblioteksaktion av ReAct! – Actions moving, där kompaniet leker med idén att uppträda utan att påkalla uppmärksamhet. Dansföreställningen rör sig genom bibliotekets rymd i en serie diskreta konstnärliga aktioner som kan njutas ett kort tag eller väcka en långlivad nyfikenhet. Föreställningar: 12.00 och 14.00.