Drömtorp eller ödehus? I en urban samtid har livet på landet blivit något som både lockar och skrämmer. Smålit 2019 utforskar vårt kluvna förhållande till landsbygden – i litteraturen, politiken och det gemensamma samtalet.

SmåLit arrangeras den 8-11 februari i Värnamo, Jönköping, Nässjö och Tranås. I författarscen deltar den brittiska deckarförfattaren Ann Cleeves, samt de svenska författarna Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Tomas Bannerhed, Björn Larsson och Pooneh Rohi pristagare SmåLits Migrantpris . Kulturjournalisten Jens Liljestrand, som Augustnominerades för sin Vilhelm Moberg-biografi ”Mannen i skogen”, är moderator för författarsamtalet i Tranås.

Programmet innehåller också ett stort antal gratis programpunkter på alla fyra orter. Förutom författarsamtal ordnas det uppläsningar, seminarier, workshops, utställningar, debatter, samt teater- och dansföreställningar. I Jönköping hålls också en stor bokmässa, där lokala författare och förlag kan visa sin produktion.

Festivalens tema Landsbygd, kommer att uppmärksammas med fotoutställningar och samtal. Ett extra fokus läggs också på barn och ungas läsande. På samtliga bibliotek har populära författare bjudits in, bland andra de uppmärksammade bilderboksskaparna Pija Lindenbaum och Sarah Sheppard. Lisa Bjärbo, årets Astrid Lindgren-pristagare, deltar också flera workshops.

Köp biljetter till SmåLits författarscen här

Följ SmåLit på Instagram och Facebook

Smålands litteraturfestival är politiskt och religiöst obunden. Vi står upp för värden som yttrande- och tryckfrihet, mångkultur, demokrati och allas lika värde. Vi förbehåller oss rätten att granska anmälningar och neka ansökningar som inte lever upp till festivalens grundvärderingar.