Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg och Augustnominerade Jens Liljestrand gästar SmåLit 2019. Programmet innehåller över 100 litterära programpunkter på fyra orter.

 – Vi är så stolta att få presentera SmåLits program. Vi har jobbat sedan i maj med aktiv planering och bokning. Det är många engagerade för att få ihop en bredd och ett angeläget innehåll, säger Rebecca Lidén, koordinator för SmåLit.

SmåLit Författarscen arrangeras den 8-11 februari i Värnamo, Jönköping, Nässjö och Tranås. I år deltar den brittiska deckarförfattaren Ann Cleeves, samt de svenska författarna Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Tomas Bannerhed och Björn Larsson. Kulturjournalisten Jens Liljestrand, som Augustnominerades för sin Vilhelm Moberg-biografi ”Mannen i skogen”, är moderator för författarsamtalet i Tranås.

 – Att några av Sveriges främsta författare väljer att komma till våra scener är en stor ära, säger Emilia Söelund, som är kulturredaktör inom Hall Media och som leder SmåLit författarscen på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Programmet innehåller också ett stort antal gratis programpunkter på alla fyra orter. Förutom författarsamtal ordnas det uppläsningar, seminarier, workshops, utställningar, debatter, samt teater- och dansföreställningar. I Jönköping hålls också en stor bokmässa, där lokala författare och förlag kan visa sin produktion.

SmåLit 2019 har tema Landsbygd, vilket kommer att uppmärksammas med fotoutställningar och samtal. Ett extra fokus läggs också på barn och ungas läsande. På samtliga bibliotek har populära författare bjudits in, bland andra de uppmärksammade bilderboksskaparna Pija Lindenbaum och Sarah Sheppard. Lisa Bjärbo, årets Astrid Lindgren-pristagare, deltar också flera workshops.

– Festivalen är fredag till måndag och inleder sportlovet. Vi har sett till att ha ett riktigt härligt program för barn och unga på alla fyra orter, med workshops i att teckna serier eller dagdrömma, teater, lyxhögläsning och estradpoesi, säger Rebecca Lidén.

Under festivalen kommer SmåLits Migrantpris att delas ut för första gången. Årets pristagare medverkar på alla orter för att berätta om sitt författarskap.