Smålands litteraturfestival arrangeras 2021 som planerat i fyra kommuner, men i en ny anpassad form. Årets tema blir Paus.

SmåLit har tidigare år varit en myllrande folkfest med tusentals besökare. I år anpassas evenemanget utifrån den rådande situationen.

– Festivalen ska vara en plattform för samtal och möten kring litteraturen mitt i den samhällssituation som är. När vi började hitta lösningar för att kunna genomföra ett säkert SmåLit 2021 kändes det så bra, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén.

SmåLit 2021 arrangeras liksom tidigare i Tranås, Värnamo och Jönköping. Nytt för i år är att festivalen inleds med en förfest i Eksjö. Festivalen pågår 3-6 februari 2021.

Årets festival kommer att se lite annorlunda ut. Den stora bokmässan i Jönköping kan inte genomföras som vanligt på grund risken för smittspridning. Därför kommer SmåLit att ta fram alternativa plattformar, där lokala författare och andra litterära aktörer kan presentera sina verk:

– SmåLit fungerar som ett nav i det litterära året. Det regionala författandet får även i år tillgång till scener och utrymme att framträda. Bland annat kommer ungdomarna som arbetade som författare på flera platser i länet under sommaren att presentera sin färska antologi med texter som bland annat anspelar på Fritiof Nilsson Piraten, Gnosjöandan och John Bauer, säger Peter Nyberg som är litteraturutvecklare i Region Jönköpings län.

För att skapa en säker festival kommer SmåLit även att införa föranmälan till programpunkter och se över lokalerna för att undvika trängsel och köer. Publiken kommer också att begränsas utifrån de riktlinjer som gäller i februari nästa år.

Att vi är mitt i en pandemi påverkar också programmet. Temat för SmåLit 2021 blir Paus.

Syftet med temat är skapa ett program som ger utrymme för att mötas kring frågor om tid och reflektion, vilket många har ett behov av under den här speciella tidsperioden:

– Det senaste året har de flesta av oss fått en helt ny vardag. För vissa är det en efterlängtad paus i livet som ger utrymme för eftertanke, medan andra har tvingats isolera sig och kämpar med oro och ångest. Under SmåLit 2021 bjuder vi in publik och gäster till ett samtal om vad denna paus kan leda till, säger Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten som är med och arrangerar festivalen.

Om SmåLit

Smålands litteraturfestival är en fyra dagar lång festival som 2021 arrangeras i Eksjö (3/2), Tranås (4/2), Värnamo (5/2) och Jönköping (6/2) Festivalen arrangeras av kommunerna i samarbete med Region Jönköpings län och de fyra lokaltidningarna Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten

Kontaktperson

Rebecca Lidén, koordinator för SmåLit: 036-10 74 38 / rebecca.liden@jonkoping.se