Smålands litteraturfestival vill sprida glädje i karantäntider. Därför delar festivalen ut gratis noveller till isolerade och lanserar en skrivtävling på temat ”Paus”. I prispotten finns 10 000 kronor och publicering i Hall Medias tidningar.

Den digitala utvecklingen gör att många naturliga pauser har försvunnit. Har nya uppstått? Och vad händer omvi plötsligt får en ofrivillig paus? Om detta handlar SmåLits nya novelltävling:

– Pandemin har satt mycket på paus, vilket gör att många får tid att skriva. Samtidigt känns det viktigt att fånga denna mycket speciella tid litterärt medan vi ännu befinner oss i den. Shakespeare skrev både King Lear och Macbeth i karantän, så vem vet vad som kommer ut av detta? säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

Novelltävlingen är öppen för alla och pågår till den 1 augusti. Novellen ska vara på svenska med max 15 000 tecken, inklusive blanksteg och skickas in till smalit@jonkoping.se.

Vinnaren får en prissumma på 10 000 kronor och möjlighet att medverka i SmåLit 2021. Dessutom publiceras vinnarnovellen i Hall Medias tidningar. Förutom novelltävlingen lanserar SmåLit också en kampanj för att uppmuntra äldre och andra som just nu tvingas leva isolerade. 100 exemplar av novellen ”De Väntande” av SmåLits Migrantpristagare Nora Szentiványi kommer att skickas ut gratis.

Den som vill överraska någon med en novell skickar ett mejl till smalit@jonkoping.se. Både den som nominerar och den som nomineras får en novell, vilket inspirerar till boksamtal efteråt. Novellen kan också hämtas upp på (eller utanför) stadsbiblioteken i Värnamo, Jönköping och Tranås.

SmåLits två kampanjer har tagits fram för att sprida glädje i en svår tid, men också för att fånga upp människorsbehov av att uttrycka tankar och känslor kring det som händer:

– Under pandemin, när människor permitteras, sätts i karantän eller insjuknar uppstår ett läge där de plötsligtfår tid att tänka och reflektera över sig själva och sin livssituation. De sätts i pausläge, kanske för första gången i sina vuxna liv. Ur de reflektionerna runt det egna självet och omvärlden hoppas jag att det uppstår en vilja att förmedla intrycken, säger Peter Nyberg, litteraturutvecklare Region Jönköpings län.

SmåLit, Smålands litteraturfestival arrangeras av Region Jönköping län, Tranås kommun, Värnamo kommun, Jönköpings kommun och mediehuset Hall Media i samarbete med lokala samarbetspartners.

Kontaktperson:

Rebecca Lidén, koordinator för SmåLit

036-10 74 38

rebecca.liden@jonkoping.se