Författaren Pooneh Rohi får det nyinstiftade litteraturpriset Smålits Migrantpris på 50 000 kronor för sin roman ”Araben”. Pristagaren är utsedd av en jury, där författarna Theodor Kallifatides och Azar Mahloujian ingår.

– Ett kulturliv utan medel eller viljan att uppmuntra unga författare och konstnärer är inte mycket att ha. Jag är glad för det nyinstiftade priset, glad för den första pristagaren och jag väntar mig mycket av henne, säger Theodor Kallifatides.

Smålits Migrantpris ska gå till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser. I juryn medverkade även poeten och litteraturvetaren Hanna Hallgren, litteraturkritiker Björn Kohlström och Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

Så här skriver juryn i sin motivering: ”Med uppfriskande vrede använder Pooneh Rohi romanformen för att levandegöra en migrantfamiljs resa. Genom att skildra uppbrottet från hemlandet och tillvaron i Sverige ur olika familjemedlemmars perspektiv skapar hon flera identifikationspunkter, samtidigt som hon ökar förståelsen för de motstridiga känslor och identiteter som en flykt kan innebära. ”Araben” är ett angeläget vittnesmål om vår tid.”

Priset delas ut under Smålands litteraturfestvial (SmåLit) i Jönköping den 9 februari, då Pooneh Rohi kommer att samtala med Jens Liljestrand, författare till den Augustnominerade Vilhelm Moberg-biografin ”Mannen i skogen”. Pooneh Rohi deltar också på SmåLits författarscener i Värnamo, Nässjö och Tranås, där även författarna Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Ann Cleeves, Björn Larsson och Tomas Bannerhed medverkar. – Vi är så glada att vår vinnare kan vara med på alla fyra SmåLit-kvällarna. I Tranås blir det ett intressant möte mellan Pooneh Rohi och Jens Liljestrand, som är aktuell med biografin om Vilhelm Moberg, säger SmåLits koordinator Rebecca Lidén. I samband med SmåLit 2019 släpper bokförlaget Novellix en specialutgåva av Pooneh Rohis nyskrivna novell ”Kräftfångst”. Novellen publiceras i samarbete med SmåLit och Hall Media. Foto: Linda Gren