UTSTÄLLARE 2022
SmåLits bokmässa är en mötesplats för författare, förlag, litterära sällskap och kulturella föreningar. Öppen för alla att besöka. Många av utställarna har småländsk koppling och flera kommer du känna igen från tidigare års bokmässor, blandat med helt nya bekantskaper. Det finns dessutom alldeles nysläppta böcker att upptäcka!
Tid: lördag 7 maj 2022, kl 11-16
Plats: Jönköpings stadsbibliotek, arkivhus och länsmuseum
>>> Bläddra i bokmässans scenprogram här
Författare – Barn & Ungdom

Tinna Ahlander och Eva Sjöberg
Tänk om du skulle bygga ditt eget hus och bestämma allt! Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet? Skulle du bygga hemliga rum och torn? Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner. Ditt eget speciella hus är en trevligt skriven faktabok för barn i åldrarna 4–10 år av Eva Sjöberg. Boken är rikt och färgglatt illustrerad av Tinna Ahlander.

Maria Cohen Nycander
Solveig Solstråle bor i staden Solköping i en trädkoja som heter Trädis. Solveig tycker om att gå barfota. Hon har ett stort leende med glugg och för det mesta skrapsår på knäna. En dag händer något alldeles särskilt, något som skakar om trädkojan Trädis och hela Solveigs värld.
Maria Cohen Nycander och Tinna Ahlander har tillsammans skapat boken om Solveig Solstråle.

Anna Damberg och Annika Jeppsson
Anna Damberg har skrivit två bilderböcker om papegojan Barbro som båda utgår från sanna historier. Hennes tredje bok är ”Bobo och olikheterna” som tar upp många viktiga ämnen. Annika Jeppsson har gett ut de populära bilderböckerna om ”Marta” där känslor och vardagsmystik blandas. Hennes senaste bok heter ”Marta och himlen”.

Johanna Hildebrand
Johanna Hildebrand är författare, bibliotekarie, lärare samt certifierad Write Your Self-vägledare. Deltar på mässan med bilderboken Hittenallen (Idus, 2021) och prosalyriksamlingen Kärlek-Rädsla 1-0 (Recito, 2017).

Anna Johansson
Författare från Huskvarna som skriver både för vuxna och barn. Den senaste barnboken heter Asta på kompisjakt som är en bok för ca 6-9 åringar som beskrivs som en lättläst feelgood för de yngre med fina färgglada bilder av Mariella Andersson.

Annica Karlsson
Författare och illustratör till böckerna om Trädgårdsälvorna. En bilderboksserie skriven på rim om de kavata älvorna som lämnar trädgården och ger sig ut på upptäcktsfärd. Trädgårdsälvan Gunhild det första äventyret och Trädgårdsälvan Gunhild det första äventyret.

Annie Klasson
Annie Klasson skriver och illustrerar faktaböcker om djur för barn med mottot ”det ska vara kul att lära”. Debuterade 2020 med ”Var sover humlan på vintern?” för barn 0-3 år. Är högaktuell med ”Hur får djurungarna mat?” för barn att läsa högt för och för barn som precis börjat läsa själva. Böckerna är faktagranskade av Andreas Nord, docent i biologi.

Frida Krantz
Frida Krantz debutbok, ”Elsa och Salivo”, handlar om Elsa som har en hemlig dinosauriedräkt. När hon tar på sig den blir hon den modiga dinosaurien Salivo, som både vågar bli arg och säga ifrån.

Henrik Nilsson Thelander
Henrik Nilsson Thelander är född 1976 och utanför Lund. Hösten 2020 romandebuterade han med ”Iskungen” – en äventyrlig spänningsroman för barn och ungdomar. ”Iskungen” har fått ett fint bemötande med goda vitsord från bl.a. Bibliotekstjänst och har tilldelats litteraturbidrag från Statens kulturråd.

Ann-Charlotte Persson
Ann-Charlotte Persson är en Jönköpingsförfattare som sedan debuten 2017 skriver barnböcker och feel-goodromaner. Aktuell med Jul i Fågelkärr som är den första delen i en serie som utspelar sig i Fågelkärr i Bunn och Den gåtfulla ön som är en kuslig och spännande bok för bokslukaråldern.

Linda LM Schön
Hösten 2021 debuterade åklagaren Linda Schön som författare med ungdomsromanen Djävulsgapet. Boken är första delen i serien om Jasmin och Eddie som ges ut av Idus förlag. Tanken är att böckerna kan läsas som klassiska mysterieberättelser men de tar även upp svåra ämnen såsom övergivenhet, vilsenhet och utanförskap. Den efterlängtade uppföljaren kommer ut inom kort.

Sven Rosberg
”Drömresan” är en naturvetenskaplig resa med fokus på klimatfrågor, skriven för barn mellan 6–9 år. Sven Rosberg är 44 år och gymnasielärare i matematik och fysik med mångårig erfarenhet av undervisning i olika miljöer. Boken är illustrerad av Ingrid Rosberg.
Författare – Skönlitterärt

Ingeli Aalto
Dimensionen av Maria – dikter och målningar av Li Kioko (1933-2009) född i Brasilien med ett förflutet som diktare. Bosatt i Norrahammar och verksam som konstnär. Diktsamlingen innehåller Li Kiokos portugisiska dikter, översatta till svenska av Ingeli Aalto samt målningar i färg. 32 sidor.

Lise-Lott Alsenius och Louise Cederlöf
Lise-Lott Alsenius från Norrahammar är journalist och jurist. Hon har suttit sju år i en djurförsöksetisk nämnd. Louise Cederlöf från Stockholm är journalist med inriktning på medicin, hälsa och djurskydd.

Veronica Almer
Veronica Almer, romanceförfattaren bakom den historiska ljudbokssuccén Loviseholm ställer ut med sina böcker Blått blod, rött hjärta och Sunt förnuft, vilt hjärta. Kom gärna förbi för att prata romance eller köpa signerade böcker till mässpris.

Cecilia Andersson
Cecilia Andersson är ekonomen som bytte siffror mot bokstäver. Uppvuxen i Lönneberga delar hon numera sin tid mellan Eksjö och Västervik. Och det är i hennes kära Smålands djupa skogar och karga kust hon hämtar sin inspiration. I vikens mörker är hennes debutroman.

Torbjörn Andersson
Torbjörn Andersson är född och uppvuxen i Stockholm. I sin ungdom jobbade han som arkeolog, men valde senare i livet att sadla om sin yrkesbana. Genom årens lopp har han skrivit kåserier och tagit fram utbildningsmaterial och faktapublikationer. Nu har han låtit sina kunskaper om arkeologi och historia inspirera honom till att skriva sina första två romaner om poliskommissarie Trolke.

Leif Bergholtz
I skogen är något så ovanligt som en feelgood-roman med dystopiska undertoner. Det är en vacker berättelse om hur en grupp människor i Jönköpingstrakten försöker få vardagen att gå ihop när tillvaron faller runt omkring dem.

Anette Brandelid
Deckarförfattaren Annette Brandelid skriver spännande, trivsamt och oblodigt. Hennes deckarserie utspelar sig i barndomsstaden Hjo, där läsaren får följa utredningar av mystiska dödsfall i en liten, idyllisk småstad där alla känner alla.

Camilla Dahlson
Camilla Dahlson skriver böcker för barn och vuxna. Hon har tidigare arbetat som journalist på dags- och fackpress och är utbildad civilekonom. Camilla är uppväxt i östgötska Boxholm, där hon tillbringat många sommardagar vid sjön Sommen. Bygden utgör scenen i romanerna ur Sommen-serien. Numera bor hon i Bankeryd utanför Jönköping. Camilla Dahlsons senaste roman Det lilla biblioteket på söder (2021) beskrivs som en härlig feelgoodbok som vågar ta upp en allvarlig och viktig demokratifråga ̶ den om rätten till bibliotek.

Erica Eklund
Erica Eklund, Ordberoende förlag, arbetade tidigare som gymnasielärare men driver nu eget som lektör och författarcoach. I maj 2022 debuterar hon med den självbiografiska romanen Jorden skälver, marken gungar som handlar om Erica och hennes alkoholiserade pappa Uffe. Den berättar ärligt och naket om hur relationerna påverkas av alkoholen, men också om hur långt en människas kärlek kan sträcka sig och om ett samhällsproblem som fortfarande är ett av våra absolut största.

Emma Hörberg
Emma Hörberg bor i Tranås. Debutboken ”Helt nära någon” kom sommaren 2018 på Visto Förlag. Våren 2021 blev boken ”Ett löfte om att dansa” utgiven på samma förlag. En roman som kommer finnas med på bokväggen i Jönköpings bibliotek under SmåLit 2022 och handlar om en flicka som växer upp med enbart sin pappa, och vad som händer när han plötsligt blir allvarligt sjuk.

Infidel Comics
Infidel Comics is located in Jönköping, Sweden, also known as ”The Jerusalem of Småland”. We consist of 10 individuals doing our best to give you a unique but familiar experience. We are confident in the world of WAHID and that’s why we are working hard to deliver issue #2.
Hisham Kaine is the author and creator of Infidel Comics, influenced by various arts of pop culture, like movies from the 80s or any film by Arnold Schwarzenegger.

Gunnar Källström
Gunnar Källström har i drygt 30 år verkat som visartist, givit ut nio skivor i eget namn, skrivit tre diktsamlingar, en novellsamling samt två romaner. Några röster om Gunnars böcker:
”Källström har ett vackert språk och en tonsäker dialog. Han skriver mot en klangbotten av vemodig folkvisa. ” JP 2017” Som uppväxtskildring är romanen så originell att den tål jämförelser med föregångare i svensk litteratur.” Bibliotekstjänst 2017

Hanna Landahl
Hanna Landahl är författare och skrivcoach. Hon skriver för både vuxna och unga och är nu aktuell med ”Love, Love, Love” – en ungdomsroman för alla som befinner sig mitt i pubertetens virrvarr av känslor.

Christina Larsson
Christina Larsson är uppväxt utanför Vrigstad på småländska höglandet. Hon har skrivit femton böcker varav tolv i spänningsgenren och tre feelgoodromaner som tillsammans har sålt 900 000 ex. Hennes senaste bok Agenturen – Ett livsavgörande beslut – är första delen i en ny serie i tre delar. ”Tempot är högt och det är svårt att lägga ifrån sig boken – Betyg 5/5 – BokAnnika ”

Robert Larsson
Robert Larsson är från Vetlanda och debuterar i år med sin roman ”En smärtfri tillvaro”, en originell och fantasirik skildring av psykisk ohälsa. Med lika delar humor och allvar berättas om en introvert man som tvingas ut på ett hisnande äventyr i gränslandet mellan dikt och verklighet. ”En smärtfri tillvaro” kommer finnas med på Bokväggen i Jönköpings bibliotek under Smålit 2022.

Mattias Lönnqvist
Mattias Lönnqvist Mattias Lönnqvist författar främst inom fantastiken men utmanar sig själv genom att skriva inom andra ämnen och genrer när andan och inspirationen faller på.

Karin M. Karlberg
Karin M. Karlberg är född 1969 och bor utanför Skara. 2018 debuterade hon med feelgoodromanen Småstadspuls, som utspelar sig i den lilla sjöstaden Sandköping. Decembersalsa (2020) är en fristående fortsättning på Småstadspuls. Salsa med sting (2021) = Decembersalsa som ljudboksföljetong.

Göran Magnusson
Skriver relationsromaner som speglar livet på en gård på höglandet. Har utkommit med Den danska älskarinnan (2016), Storbondens pipa (2018) och Svägerskans kontrakt (2020) Nominerades till Studieförbundets romanpris 2017 och 2018.

Frida Moisto
En varm sommarnatt väcks kriminalkommissarie Sten Johansson av mobiltelefonens signal. Ett bombhot vilar över Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Strax efter bombhotet inkommer en svårt skadad kvinna till akuten. Hon dör på operationsbordet, och det som utan tvekan är ett mord kan kopplas samman med bomben. Snart uppdagas ännu ett mord i samma stil. Har staden ännu en gång drabbats av en seriemördare? Napalm är Frida Moistus senaste deckare.

Camilla Mollung & Peter Nyberg
Camilla Mollung och Peter Nyberg har releasefest för sin diktbok Wittgensteins brorsas högra hand/Ett innerligt sätt att förintas (Magnus Grehn Förlag) under festivalen och säljer den tillsammans med sin övriga kreativa produktion vid bordet.

Cathrine Palmcrantz
Jag skriver texter som aldrig är menade att någon annan ska läsa. Jag gör det bara för att slippa släpa runt på allt som händer den som egentligen avskyr förändringar, och ställer in det i ett förråd. På grund av en stad, en plats, ett hus och en tid, öppnar jag dem och låter andra läsa.
Cathrine Palmcrantz, 59 år, copywriter och 5-barnsmamma med boken ”Södra Munksjön tur och retur – handbok i barfota”

Maria Richardsson
Maria Richardsson har hittills skrivit fem böcker. Två relationsromaner för unga vuxna om känslor, fasader och hierarkier. Tre deckare om Lena Borell, kriminalinspektör på grova brott i Skövde. (Tredje deckaren släpps i mars.) Alla böcker finns som pappersbok, ljudbok och e-bok.

Rebecca Romero
Rebecca Romero, Ordberoende förlag är gymnasieläraren som i september debuterade med den sanna berättelsen ”Den osynliga buren”. I den varierar hon mellan prosa och lyrik för att förmedla sin upplevelse av att vara fast i en destruktiv relation – samt vägen ut.

Johanna Sernelin
Johanna Sernelin bor i Habo och har precis debuterat med en mörkare relationsroman, ”78 slag i minuten”, som utspelar sig i Jönköping. Ett triangeldrama om att våga möta sitt inre mörker. Om att utvecklas. Eller att inte göra det.
Foto: Veronika Eng

Jessica Sjölin
Författare till den autofiktiva romanen Tärna med släckt ljus (Vulkan, 2021). Tidigare medverkat som poet i antologier. Gav ut första diktsamlingen som femtonåring (1990). Arbetar nu på uppföljaren till Tärna med släckt ljus samt en ny diktsamling.

Mats Stading
Mats Stadings forskning medför mycket skrivande, men då begränsad till att beskriva fakta. I den nya spänningsromanen Vikingaprinsessan har han fått möjlighet att låta fantasin blomma ut. Han målar där upp en spännande värld i verkliga och historiska miljöer, både i nutida Västsverige och i vikingatida fjärran länder. Historiska händelser såväl som vetenskapliga metoder har varit inspiration till berättelsen.

Mia Waara
Mia Waara pendlar mellan Stockholm och Åland. Hon är kontorschef och debuterar nu med en feelgoodromanen ”Kärlek, lögner & tarot”. Boken utspelar sig i Stockholms krog- och dejtingvärld där hon även vävt in tarotkort i handlingen.

Boris Zetterlund
Boris Zetterlund föddes 1956 i en liten by på Istrien. Till Malmö kom han 1961 via flyktingläger utanför Bari och Napoli. Arbetat med kultur-it. Numera författare och pensionär. Publicerat två romaner, Kabaré Vemod och Stumt ljus.
Författare – Facklitterärt

Camilla Danilda & Barbara Kjellström
Camilla Danilda är utbildad kock med lång erfarenhet inom det växtbaserade köket. Hon har tidigare bland annat givit ut boken Baka med mindre socker och lagar mat enligt filosofin att allt går att laga växtbaserat. Barbara Kjellström är författare, driver en reklam- och produktionsbyrå och har givit ut ett tjugotal böcker inom flera genrer. Redan som tonåring föredrog hon vegetarisk mat och hon trivs bäst i det veganska köket.

Linnéa Engström
Tillsammans var vi oslagbara av Linnéa Engström, 1981- (Bok) 2021 En pappa utesluts ur Jehovas vittnen. Trettio år senare tvingas en dotter bort från EU-parlamentet under förödmjukande omständigheter. Linnéa Engströms självbiografi handlar om de egna erfarenheterna från politiken varvat med hennes pappas resa. Boken ger läsaren unik inblick bakom kulisserna i svensk och europeisk politik. Men det är också en personlig berättelse om svek och orättvis behandling.

Josefin Frankner
Josefine Frankner var fast i sekten i Knutby i två decennier. I boken ”Kristi bruds slav”, skriven ihop med Cecilia Gustavsson, berättar hon för första gången sin historia.
Josefine Frankner (f 1976) levde i Knutby mellan 1994 och 2016. I dag studerar hon beteendevetenskap. Cecilia Gustavsson (f 1966) arbetar på bokförlaget Polaris och är journalist i botten. Hon har tidigare skrivit boken Vi måste prata om 50 (2018)

Henrik Hermansson
Frilansskribent som under mässan säljer sin nysläppta bok ”Allting handlar inte om dig själv här och nu”. Medverkar även i scenprogrammet.

Ann-Britt Karlsson
Ann-Britt Karlsson debuterar med en familjebiografi. En stark skildring om liv och död men trygghet i goda händer. Boken avslutas med reflektionsfrågor om livet och döden. Frågorna kan användas i bokcirklar, för studier och enskild eftertanke.

Inger Littberger Caisou-Rousseau
Att upptäcka en ny könsidentitet: Hur Therese blev Andreas – en sann berättelse från 1800-talet. Therese betraktades som flicka vid födelsen men levde sitt liv som man från tonåren, trots att hen födde ett barn.

Jeanette Rångeby
Jeanette Rångeby arbetar med den textila tekniken Skarvsöm. Tekniken användes på 1700-talet bl a till bröllopsdynor och har sin härkomst ifrån södra Sverige och framför allt i Småland. Jeanette har skrivit böcker om tekniken och de innehåller historik om Skarvsöm samt beskrivningar till många olika projekt i flera olika material. I hennes senaste bok – Vantar sydda i skarvsöm – är det enbart fokus på varma sköna vantar i ylletyg.

Karin Semberg
För evigt hästtjej är en bok som vill komprimera de viktigaste kunskaperna för hästägare, sådana som har haft häst några år eller för dem som vill veta hur det är att äga en häst. Karin Semberg har lång erfarenhet på området och delger oss här sina bästa tips.

Cenneth Wedin
”Som skuggor i krigen” handlar om tre svenskar som av olika orsaker deltar i varsitt krig. Den beskriver Sveriges förutsättningar under olika tidsepoker och ser på soldaternas liv i krig och fred.
Förlag

Basebo förlag
Basebo förlag ger ut böcker sen 2014. Fokus ligger på vackra och annorlunda guideböcker om Småland. Sen 2018 trycks alla böcker klimatneutral. VD och ägaren Christian Holzer fick 2020 Hultsfreds kommuns kulturpris: ”Christian är en inspirerande kreativ entreprenör och en uppskattad ambassadör för Hultsfreds kommun och Småland.”

BoD – Books on Demand
BoD – Books on Demand är europeisk marknads- och teknologiledare inom digital bokutgivning och en pionjär inom egenutgivning. Varje författare bestämmer själv över innehåll, formgivning och pris. BoD ser till att böckerna finns tillgängliga för alla traditionella bokhandlare, nätbokhandlare, utan finansiell risk eller någon minsta upplaga.

Bymarken Förlag
Bymarken Förlag är ett Jönköpingsbaserat bokförlag med visionen att ge ut böcker som passar i alla sorters bokhyllor. Förutom bokutgivning erbjuder Bymarken Förlag även fristående formgivning, korrektur-, lektörs- och redaktörsläsning och andra textbearbetningstjänster

Chapter Rebels / Alendor Publishing
Fyra fantasyförfattare, varav en tonåring, presenterar sina debutböcker och berättar om vägen från manus till färdig bok. Vi representerar tre olika inriktningar inom genren och skriver för läsare från 12 år och uppåt. Författarnas hemorter är Huskvarna, Norrköping och Ljungby.

Doppelgänger förlag
Oberoende bokförlag i Dalby med förkärlek för det udda och säregna. Bland författarna finns: China Miéville Lauren Beukes Chuck Palahniuk Joni Huttunen Nils Fredrik Kullenberg.

Ellerströms förlag
Vi ger ut kvalitativ litteratur sedan 1983, med fokus på svensk och översatt poesi och prosa, klassiker, aktuell akademisk utgivning och essäistik.

Fantasiförlaget
Fantasiförlaget ger ut äventyrsböcker inom fantasy, science fiction och skräck för ungdomar och vuxna.

Förlaget Selstam
Selstam hittar, formger, trycker och publicerar intressanta debutanter.

Isaberg förlag
Isaberg förlag ger ut skönlitteratur, fackböcker, barn- och ungdomsböcker samt läromedel i musik, svenska, svenska som andraspråk, engelska, med mera.
Isaberg förlag producerar även böcker åt företag, föreningar och privatpersoner inklusive tryck, foto & layout.

Jönköpings-Posten: En annan stad
Följ med Jönköpings-Posten på en vandring genom Jönköping på 1950-, 60- och 70-talen. I boken ”En annan stad” med fotografier ur tidningens gamla arkiv berättar journalisten Yvonne Teiffel, fotografen Johan Lindblom och formgivaren Matilda Carlsson om Jönköping i en flydd tid.

Kalejdoskop
Kalejdoskop M.Kallin är ett förlag som hjälper vid tryck och layout av böcker i olika upplagor, både små och stora. Vi ger också ut läromedel i svenska för invandrare. Vi finns i Jönköping.

People & stories
People & Stories är ett Jönköpingsbaserat förlag som ger ut inspirerande och utvecklande böcker skrivna av drivna kreatörer och entreprenörer. Vår vision är att världen ska bli en lite bättre plats, inte bara genom innehållet i våra böcker utan också genom att vara ett schysst företag som gör gott. Vi fokuserar främst på fackboksutgivning.

Seraf förlag
Seraf förlag är ett familjärt förlag som ger ut böcker med hjärta och själ i genrerna romance, feelgood och fantasy. Vi vill erbjuda dig en flykt undan verkligheten. Låta dig uppleva svindlande äventyr och ryckas med i hjärtkrossande kärleksrelationer. Våra titlar riktar sig till vuxna, men går att läsa från 15–16 års ålder.

Simusdotter Förlag
Simusdotter Förlag är ett litet förlag där vi vågar drömma. Vi ger ut fantastik med HBTQIA+ representation.

Thorén & Lindskog
Thorén & Lindskog är ett oberoende förlag som ger ut publiktillvänd kvalitetslitteratur. Hos oss hittar du både svenska författare och översatt litteratur. På årets Smålit presenterar vi bland annat en nyöversättning av Marlen Haushofers ”Vi dödar Stella” och Elísabet Jökulsdóttirs nya roman som förraåret vann isländska litteraturpriset.
Kultur & Förening

Botaniska Sällskapet i Jönköping
Södra Vätterbygdens flora gavs ut av Botaniska Sällskapet i Jönköping våren 2021. Floran har rönt stor uppskattning. Den omfattar närmare 450 sidor, är rikt illustrerad och är inbunden i ett vackert, gediget band. En fin presentbok.

DELS De litterära sällskapen i Sverige
DELS är intresseorganisation för ca 120 litterära sällskap i Sverige. DELS ger ut litteraturtidningen Parnass, ”tidningen som för litteraturen vidare”.

Föreningen Norden Jönköping och Huskvarna
Föreningen Norden i Jönköping och Huskvarna värnar om: – Miljö, kultur och utbildning – Vänortsutbytet med Kuopio, Svendborg och Bodö – Att stärka Norden i Europa och världen – Allas frihet och trygghet.

Jönköpings litteraturhus
Jönköpings litteraturhus är en förening som vill främja all läs och skrivlust. Vi ordnar en rad litterära arrangemang och vi har vårt härliga antikvariat Uno – med över 12 000 volymer. Litteraturhuset medverkar även i SmåLits scenprogram. Välkommen!

Jönköpings läns hembygdsförbund
Hembygdsföreningarna i länet är flitiga bokutgivare av både årsböcker och temaböcker. På Smålit vill vi visa ett urval av vår produktion.

Kulturhuset Spira
Vad har Maria Gripes klassiska ungdomsbok Tordyveln flyger i skymningen gemensamt med Sveriges största dramatiker? Jo, att båda spelas på Kulturhuset Spira i höst! Hör allt om Lars Noréns Demoner i seminarieprogrammet och besök oss här på bokmässan för mer om Tordyveln, men också om andra satsningar. Som till exempel äventyret Ålevangeliet – med Jönköpings Sinfonietta. Välkomna!

Kulturutveckling Region Jönköpings län
Region Jönköpings län står upp för yttrandefriheten genom vårt medlemskap i ICORN (International Cities of Refuge Network). Vi är en av 76 fristäder globalt, varav 25 i Sverige. Vi ger en hotad eller förföljd konstnär en fristad under två år.
Foto: Johan W Avby

Margit Fribergsällskapet
Margit Friberg (1904-1997) var den första författaren att berätta om Öland i romanform. I tio böcker skildrar hon ölänningarnas liv under skilda epoker i historien – kunnigt, livfullt, lärorikt.

Riksteatern Jönköpings län
En regional teaterförening och ett samverkansorgan som främjar och stärker scenkonsten på uppdrag av Region Jönköpings län. Riksteatern och dess föreningar sprider kvalitativ scenkonst inom teater, musikteater och dans. Scenkonst som sätter känslor i rörelse för alla, överallt!
Projektet Kulturrätten arbetar för alla barn och ungas likvärdiga rätt till kultur med ett utbud av professionella kulturupplevelser för alla skolor i Jönköpings län.

Smålands författarsällskap
Smålands författarsällskap är ett nätverk för skrivande personer bosatta i eller med anknytning till Småland. Sällskapet vill främja och stärka sammanhållningen mellan småländska författare och skribenter samt verka för konstnärliga och kulturella värden i samarbete med bibliotek, föreläsnings- och bildningsförbund och andra kulturella organisationer.

Viktor Rydberg Sällskapet
Viktor Rydberg-sällskapet verkar för att bevara minnet av, sprida kunskapen om och stimulera studiet av författaren, journalisten och forskaren Viktor Rydberg (1828-1895). Rydbergsällskapet, som har sin bas i Jönköping, ordnar föredrag och ger ut årsskriften Veritas. Medlemskap kostar 200:- per år och inkluderar ett nummer av Veritas. Besök gärna vår sida på Facebook!