SmåLits bokvägg 2021

Välkommen till SmåLits digitala bokvägg där författare och litterära aktörer presenterar sina verk. Många av dem har småländsk koppling och flera kommer du känna igen från tidigare års bokmässor. Det finns dessutom alldeles nysläppta böcker att upptäcka!

Läs mer om årets utställare i SmåLits bokvägg och ta gärna kontakt med dem för att prata vidare om deras böcker och projekt. På Jönköpings stadsbibliotek byggs den rumsliga bokväggen upp, där du kan bläddra i böckerna och köpa dina exemplar under 6 – 28 februari.

Författare – Barn & Ungdom

Joel Berglund

Under våren 2020 släpptes den fantasifulla faktaboken ”Ovanliga yrken”. Boken har fått fina recensioner av bokbloggare och dagspress (JP, 6 nov). I april 2021 släpps uppföljaren ”Ovanliga hem”. Författaren bor i Jönköping och jobbar deltid som mellanstadielärare.

jb.forfattare@gmail.com
Instagram

Annika Billberg

Böckerna om Lisa, Tutte Brödsmula och Kalle Humla är fantasifulla och färgglada äventyr för barn från 5 år, skrivna av Annika Billberg som är uppvuxen i Jönköping. Del 4 i serien heter ”En vimsig vinter” och släpptes i oktober 2020. En magisk vintersaga för stora och små.

www.annikabillberg.se
Instagram
Facebook

Brittas Böcker

BrittMarie, lärare i 41 år. Bondhustru, tre-barnsmamma med fem barnbarn. Fyra år, under sista tiden av tjänstetiden, halvfart på Universitetet i Växjö i Kreativt skrivande, började romanfiguren Oske framträda. Barnbarnen gav idéer till Sagoböcker, Kunskapssagor. Två kokböcker därtill och eget Bokförlag.

www.brittasbocker.se
Facebook
Instagram

Marie Kleman

Mari Kleman arbetar till vardags som lärare, men är också barnboksförfattare med kärlek till hästar. Hittills har hon gett ut tre böcker om hästtjejen Sara, Sara och Galahad, Sara och Salina och Sara rider långritt. En fjärde bok är planerad.

www.marikleman.webnode.se
www.idusforlag.se
Instagram

Sven Rosberg

Sven Rosberg är 43 år och gymnasielärare i matematik och fysik med mångårig erfarenhet av undervisning i olika miljöer. Han debuterar med barnboken ”Drömresan”, en naturvetenskaplig resa med fokus på fysik och klimatfrågor. Boken är illustrerad av Ingrid Rosberg.

www.xylo.webber.se
sven.rosberg@gmail.com

Ann-Charlotte Persson

Jönköpingsförfattaren Ann-Charlotte Persson debuterade 2017 med ”Den stora slottskuppen”, på Idus förlag. Hon har sedan dess utkommit med ytterligare fem barnböcker varav de senaste, ”Hospitalets hemlighet” och ”Den gåtfulla fyren” på Lind & Co. Böckerna tilltalar läsare av Ingelin Angerborn, Petrus Dahlin och Kristina Ohlssons böcker. I december 2020 debuterar hon med en ljudbok för vuxna. En feelgood som bl.a. utspelar sig i Fågelkärr i Bunn. ”Jul i Fågelkärr”.

ann.charlottepersson@hotmail.com
Instagram

Alfred Upptäckaren

Alfred Upptäckaren – en barnboksserie om nobelprisade upptäckter. Nu släpps den tredje boken i serien. Denna gång får vi följa Alfred och hans bästis Elle som hittar en del av ett dinosaurieskelett. Tack vare den nobelprisade upptäckten kol14-metoden får de veta svaret.

www.alfredupptackaren.se
www.sonjarundgren.se
Instagram
Facebook

Karin Svärd

Karin Svärd har vuxit upp i Småland men bor numera i Trelleborg. Hon är barn- och ungdomsförfattare och debuterade 2016 med boken ”Min vän Basti”. Hennes senaste bok ”Om du håller mig hårt” är en berättelse om ung kärlek. Den utspelar sig runt sjön Vättern.

Facebook

Emmelie Salomonsson Illustration

Hej! Jag heter Emmelie Salomonsson, uppvuxen i den småländska byn Markaryd. Jag arbetar som illustratör. Min dröm sedan barn har varit att få teckna en bok. Min barnboksdebut gjordes i Jan, 2020 med ”Den magiska mobilen”- Kicki Collén. Därefter har jag kontinuerligt arbetat fram 3 bilderböcker, alla utgivna via Idus förlag.

www.mlieee.se
Emmeliesal@hotmail.com
Instagram

Författare – Skönlitterärt

Björnson & Lahnborg

Johanna Björnson Hovdansös och koreograf har tillsammans med sin man Gordon Lahnborg kirurg skrivit spänningsromanen – ”Det ryska arvet” (Visto Förlag). Vi får följa kirurgen Carl och den världsberömda ballerinan Irina som dras in i passion och mord. Det är deras debutbok som är första delen i en trilogi.

Instagram
Facebook

Leif Bergholtz

Leif Bergholtz är bosatt och verksam i Jönköping. För närvarande undervisar han i psykologi och teckenspråk på Per Brahegymnasiet. 2020 debuterade han med romanen ”Hav utan farleder”. Boken – en feelgood roman med en döv kvinna i en av huvudrollerna – har fått mycket bra recensioner.

Portfolio

Anette Brandelid

Deckarförfattaren Annette Brandelid skriver spännande, trivsamt och oblodigt. Hennes deckarserie utspelar sig i barndomsstaden Hjo, där läsaren får följa utredningar av mystiska dödsfall i en liten, idyllisk småstad där alla känner alla. Första boken, ”Ängel af Hjo”, blev återigen aktuell hösten 2020 då den publicerades som e-bok och ljudbok.

www.wordfromhjo.se
info@wordfromhjo.se
Facebook
Instagram

Birgit Hjortstam

Birgit Hjortstam är uppvuxen på Småländska höglandet, sedan länge Jönköpingsbo och nu pensionär. Senaste åren har hon skrivit ner sina tankar om livet i lyrikform. Natur, möte med människor och barndomsminnen handlar det om. Nu har hon samlat några texter i sin första bok.

bhjortstam@gmail.com

Eva Holmquist

Den etablerade fantasy- och science fictionförfattaren Eva Holmquists berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje. Hennes senaste bok ”Kimya”, är första delen i en ny urban fantasy-serie som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle där magin är förbjuden.

www.evaholmquist.se
Instagram
Facebook

Emma Hörberg

Emma Hörberg är uppvuxen i Aneby. Studerade ”Professionellt Skrivande” i Gävle mellan åren 2012- 15, där hon började skrivandet av debutromanen ”Helt nära någon” som senare utkom på Visto förlag år 2018. Aktuell i början av 2021 med romanen ”Ett löfte om att dansa”, på samma förlag.

Instagram
Facebook

Sofia Larsson

Sofia bor i Huskvarna och jobbar till vardags som ekonom. 2019 debuterade hon med det psykologiska dramat ”Mönster”. Nu är hon aktuell med uppföljaren ”Min moster älskar mig” som är den andra delen i det som ska bli en trilogi.

Instagram

Anna Löfdahl

Anna Löfdahl är journalist med fokus på klimat- och hållbarhetsfrågor. Hon bor och verkar i Stockholm. Den gudomliga familjen är hennes debutroman. Författarens berättelse är en lek med idén om vad som skulle kunna hända om historiens första feminist, Lilith, åter tog plats i våra liv.

Instagram
Facebook

Mattias Lönnqvist

”Oldenasagan” är nyskriven svensk fantasy som fått många positiva recensioner. Den första delen är ”Den mörka portalen” som Bibliotekstjänst gav högsta betyg. Tredje och sista delen släpps under 2021. För ungdomar och vuxna. Vad händer när nyfikenheten blir för stor?

www.oldenasagan.se
Instagram
Facebook

Göran Magnusson

Göran Magnusson är uppvuxen i Skåne men med rötterna på det småländska höglandet. Författandet har kretsat kring familjen Hammarströms liv på Källetorps gård, med romanerna ”Den danska älskarinnan” (2017), ”Storbondens pipa” (2018) och nu senast – ”Svägerskans kontrakt” som utkom 2020. Det är relationshistorier i lantbruksmiljö och författaren nominerades till Vuxenskolans författarpris 2017 och 2018.

Facebook
goeran.magnusson@telia.com

Frida Moisto

Frida Moisto är sjuksköterska, författare och krönikör. Hon debuterade 2018 med som ”Nitroglycerin”. I Mars är hon aktuell med ”Napalm”, den tredje delen om den explosiva polisen Lisa Engström.

www.fridamoisto.se
Instagram

Solveig Olsson-Hultgren

Solveig Olsson-Hultgren är författare och aktuell med spänningsromanen ”Huset i skogen” som utspelar sig i Småland. Hon har tidigare skrivit ett antal barn- och ungdomsböcker, bl.a. den prisbelönta serien ”Siden, sammet, trasa, lump” om fyra småländska systrar samt ”Bara vara Jennie”.

Facebook

Louise Halvardsson

Nässjöbördiga Louise Halvardsson debuterade 2007 med ungdomsromanen ”Punkindustriell hårdrockare med attityd” som vann Författarförbundets debutantpris Slangbellan. Nu är hon aktuell med romanen ”Punkpoet med svensk brytning” (Belletrist Publishing) och diktsamlingen KRAMABSTINENS -skramlad scenpoesi (Poesiwerken Publishing). Hennes huvudteman är identitet, sexualitet och att bryta normer.

www.louisehalvardsson.com

Poesiwerken Publishing

Poesiwerken är ett nätwerk och mikroförlag, baserat i Göteborg. Vi söker upp berättande, absurda, fantasifulla verk och verkar för att sprida poesi och performance i offentliga rum. Aktuella poeter är: Mauritz Tistelö (Fejkpoesi + Små aktioner), Johan Schöblom (Den fula ballongen) och Louise Halvardsson (Kramabstinens).

poesiwerken.wixsite.com/website
Instagram
Facebook

Gabriella P. Keijlen, Seraf Förlag

Gabriella är en 27-årig Jönköpingsförfattare som framförallt skriver fantasy, men nu även gett sig in i genren romance. I antologin Höstglöd bidrar hon med novellen ”Född till hjälte”. En dystopisk romance om att hitta kärleken i en värld förstörd av krig.

www.serafforlag.com
Instagram
Facebook

Marie Torebring

Marie Torebring har sina rötter i Småland. Hon arbetar som weblärare i biologi, kemi, naturkunskap. År 2016 debuterade hon som skönlitterär författare. I november 2020 publicerades ”Sprickor i isen”, tredje boken i en verklighetsbaserad serie med drömmar som bas för att förstå ljus, mörker och ondska.

www.designmarie.se
Instagram
Facebook

Lina Wallinder, Aftonsång förlag

Aftonsång förlag är ett mikroförlag som ger ut litteratur, bilder och musik. Det startades hösten 2019 av Lina Wallinder, Eksjö. Förlagets första utgivning var hennes egna bok ”Källsprång”, en grafisk novell om oro och hopp. Bildpoesi och eftertänksamhet är förlagets ledord.

www.aftonsang.se
Instagram
Facebook

Elisabeth Öhman

Elisabeth Öhman bor i byn Gillberga på norra Öland och har en bakgrund som copywriter, frilansjournalist och skribent. Hon arbetar numera heltid som författare och har gett ut romansviten ”Drottningklockan”, ”Renässansringen” och ”Pärlbroschen” om den äventyrlige urmakaren Aron Pettersson, faktareportageböckerna ”Helgmålsringning – en klang i folkdjupet”, ”Svenska Ostron – havets juveler” samt novellantologin ”Novellhotellet”. Release för ”Pärlbroschen” i februari 2020.

www.elisabethohman.se
Facebook
Instagram

Författare – Facklitterärt

Margareta Bremertz

Margareta Bremertz, dokumentärförfattare, har medverkat i Ekobyboken och Båtbyggare på Orust och skrivit en nyutkommen trilogi om Anna-Karin Nyberg Mazeka från Västergötland. Hennes första bokprojekt, om en uppfinnare från Vetlanda, var den 64-sidiga Carl Oscar Jonsson, smålänningen som gjorde en Volvo – först.

margaretabremertz@telia.com

Pia Johansson

Pia Johansson är författare, skådespelare och en våld i nära relation-överlevare. Hennes debutbok med titel ”För ditt eget bästa”, som hon skrivit tillsammans med journalisten Anna Carsall, skildrar Pias fem år långa relation med en psykopat. Livet, under och efter den relationen, föreläser Pia nu om samt driver bloggen

www.precis-jag.se
Instagram

Ledarskap i offentlighet

Ledarskap i offentlighet: allt kommer att granskas

Boken har karaktären av en praktisk handbok i ledarskap som kan sträckläsas eller användas som uppslagsbok. Den speglar många av de problem och framgångsfaktorer som varje chef och ledare förr eller senare kommer att stöta på. Karin Semberg är ledarskapskonsult med gedigen chefserfarenhet och debuterar nu som författare. Jörgen Rundgren är föreläsare med mångårig politisk erfarenhet och är nu aktuell med sin fjärde bok.

www.sembergledarskap.se
www.rundgrensutbildning.se
www.facebook.com

Malin Svanholm

Malin Svanholm är yogalärare och danspedagog med lärarbakgrund. Hon guidar läsaren in i den yogiska filosofin och förklarar hur den kan hjälpa oss att hitta vår väg genom livet. Malin är aktuell med boken ”Happy, healthy, holy. Den yogiska vägen till ett helt och hållbart liv”

Cenneth Wedin

Den pensionerade överstelöjtnanten i Flygvapnet, Cenneth Wedin, har i en över 450 sidor tjock volym skildrat tre släktingars livsöden och framför allt deras deltagande i tre krig: Kriget mellan Sverige och Finland 1808-09, första världskriget samt slutligen det finska vinterkriget 1939-40. Cenneth har även medverkat till Släktforskarnas årsbok 2008 och 2015.

cenneth.wedin@outlook.com
070-2003066

En annan stad

Hur såg Jönköping ut på 1950-talet och ett par decennier framåt? Det kan du få en inblick i om du läser Jönköpings-Postens bok ”En annan stad” med bilder ur tidningens gamla fotoarkiv. Följ med Yvonne Teiffel och Johan Lindblom på en vandring till miljöer som nu är borta eller helt förändrade.

yvonne.teiffel@jonkopingsposten.se

Förlag och föreningar

Thorén & Lindskog

Thorén & Lindskog är ett förlag som ger ut publiktillvänd kvalitetslitteratur. Tyngdpunkten ligger på skönlitteratur. Vi ger ut både svenska författare och översatt litteratur. Här presenterar vi två böcker som gavs ut hösten 2020, skrivna av Ingrid Kampås och Conny Palmkvist, båda omtyckta och etablerade författare. Det ska vara roligt att läsa!

www.tochl.se
Facebook

Diamant Agency

Bokförlaget Diamant Agency ger ut tryckta pappersböcker, ljudböcker, E-böcker samt videoböcker. Bokförlaget ger ut böcker inom alla genrer.

Facebook
bok594645@gmail.com
076-7073870

Som en prins i brunnen

En historisk släktroman om mina anfäder ner till år 985 är min senaste bok vilken beräknas komma juni 2021. Ett DNA -prov från en släkting och en jordfylld väl gömd gammal brunn på Wisingsö är utgångspunkten att söka efter min släkt flera generationer bakåt. På ett realistiskt, ofta närgånget, till och med obehagligt sätt, men ändå kärleksfullt, beskriver jag människorna i boken.

www.hjartanshjarnaforlag.se

Isaberg förlag

Den här boken blir din bästa vän i köket! Att laga mat i din slowcooker kommer hjälpa dig att laga mat på ett enkelt sätt samtidigt som det du lagar smakar vansinnigt gott. Du kan ha middagen klar när du kommer hem från jobbet och med enkla och ofta billiga ingredienser, kan du skapa festmåltider! Av slowcookingens och crock-potens drottning, Linda Lagerstrand.

www.isaberg.nu
Facebook
Instagram

Under the Kite Publishing

Intentionen med Under the Kite Publishing är att ge ur unika, starka och tankeväckande böcker samt att skapa ett alternativ till såväl traditionella förlag som hybridförlag genom att gå skapa kreativa lösningar på både arbetssätt och avtal, och även hur länge en bok är aktuell.

www.underthekite.se
Instagram

Alf Henrikson-sällskapet

Alf Henrikson född I Huskvarna, blev knappt 90 år, levde sedan 1929 i Stockholm. Mest känd som dagsverspoet i Dagens Nyheter (ca 20 000 verser), hans arbetsplats under 66 år som journalist och versmakare. Han var också författare (ca 100 böcker) historiker, operalibrettist, sångtextförfattare, översättare och mycket, mycket mer.

www.alfhenrikson.se
info@alfhenrikson.se

Föreningarna Norden i Jönköping och Huskvarna

Jubileumsboken ”Meningen med föreningen. Föreningarna Norden 100 år”. Föreningarna Nordens uppgift sedan drygt 100 år tillbaka är att sprida kunskap om den nordiska gemenskapen, bilda opinion och påverka beslutsfattare. Jubileumsskriften handlar om det rent historiska, att man t ex var initiativtagare till passfriheten. Centrala framtidsfrågor lyfts dessutom fram. Förbundssekreteraren i Föreningarna Nordens Förbund, Henrik Wilén, exemplifierar flera sådana i bokens förord.

www.jonkoping.norden.se
www.huskvarna.norden.se

Shared Reading

Shared Reading – delad läsning i Jönköpings län.
En spännande metod för högläsning och samtal i grupp. Metoden vidgar perspektiven på det egna livet, kan förändra självbilden till det positiva, ge en känsla av sammanhang och öka intresse för texter.
Välkomna med i någon utav våra grupper!

www.sv.se/sharedreading
annamalin.kax@sv.se,
0720–70 50 45
katarina.lundgren@sv.se,
0720–70 67 98

Österängens Konsthall

På bara fem år har Österängens Konsthall gått från att vara ett gräsrotsinitiativ i en förort mellan Jönköping och Huskvarna, till att bli en sammanhållande faktor i sitt lokalsamhälle och en betydande aktör på den lokala, regionala och nationella samtidskonstscenen. Det här är berättelsen om hur man med konst och kultur som gemensam nämnare kan föra människor samman och skapa gemenskap, sammanhållning och engagemang.

www.osterangenskonsthall.se