FESTIVALEN

Under SmåLits författarscener 2-5 februari 2022 medverkar följande författare:

Håkan Nesser

Foto: Jo Voets

Håkan Nesser (f. 1950) är en av Sveriges mest älskade författare. Hans böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och han är översatt till ett trettiotal språk. Mest känd är Håkan Nesser för deckarna om kommissarierna van Veteeren och Gunnar Barbarotti, men han också skrivit noveller och romaner i andra genrer, såsom den hyllade uppväxtskildringen ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”. Flera av Håkan Nessers böcker har filmatiserats. Han är aktuell men deckaren ”Den sorgsne busschauffören”.

Bodil Jönsson

Foto: Brombergs

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita vid Lunds universitet. Förutom hennes vetenskapliga produktion har hon också utses till ”Årets folkbildare” för sitt arbete med att sprida kunskap genom populärvetenskapliga böcker och tv-program som ”Fråga Lund”. Hon har också sommarpratat fem gånger. Bodil Jönsson blev känd för den breda allmänheten med boken ”Tio tankar om tid”, där hon bland annat myntade begreppet ställtid. Nu är hon aktuell med boken ”Tid för tillit och trygghet”.

Mian Lodalen

Foto: Elisabeth Ohlson

Mian Lodalen (f. 1962) är en aktivist, krönikör och författare. Hon har skrivit en rad kultförklarade böcker om lesbiska relationer såsom ”Smulklubbens skamlösa systrar”, men också skildrat sin egen uppväxt i Jönköping i den självbiografiska boken ”Dårens dotter”. På senare tid har Mian Lodalen skrivit både ungdomsromaner och lättläst litteratur. Hon är aktuell med kärleksromanen ”Lisa och Lilly”.

Patrik Lundberg

Foto: Stefan Tell

Patrik Lundberg (f. 1983) är journalist, krönikör och författare. Han debuterade med ungdomsboken ”Gul utanpå” som byggde på erfarenheterna av att vara adopterad. Under 2020 uppmärksammades Patrik Lundberg för sitt sommarprat och han tilldelades även Guldpennan av Publicistklubben. Han är nu aktuell med romanen ”Fjärilsvägen”.

Balsam Karam

Foto: Carla Orrego Veliz

Balsam Karam (f. 1983) är författare och bibliotekarie. Hon debuterade 2018 med romanen ”Händelsehorisonten” och under våren 2021 kommer hennes andra bok ”Singulariteten”. Balsam Karam har tilldelats SmåLits Migrantpris 2021.

Roland Paulsen

Foto: Johanna Hanno

Roland Paulsen (f. 1981) är docent i sociologi vid Lunds universitet. Han har också skrivit flera böcker om vår syn på arbete, bland annat böckerna ”Arbetssamhället” och ”Vi bara lyder”. Sommaren 2020 kom fackboken ”Tänk om – En studie i oro”.

Sara Lövestam

Foto: Stefan Tell

Sara Lövestam (f. 1980) är språkvetare, lärare och författare. Från debutromanen ”Udda” har hon skrivit böcker inom många genrer. Hon är dubbelt aktuell med ”Handbok för språkpoliser” och högstadieberättelsen ”En stark nolla”.