NYHETER

Smålits författarscen 2022 – idag släpps biljetterna

Nu är det klart vilka författare som kommer att diskutera böcker och författarskap under Smålit 2022 i februari. Fyra kvällar i rad bjuder Smålits författarscen in till samtal mellan en kulturjournalist och intressanta författare. Förra gången gången framför kameror som strömmade ut samtalen live. Nu släpps biljetter till samtal inför publik igen.

Författarna som kommer till Smålits författarscen är:

Tove Folkesson
Sedan Tove Folkesson flyttade till Öland har hon hämtat miljön till sina romaner därifrån. Hennes debutroman ”Kalmars jägarinnor” kom 2014 och trilogin fullbordades med romanerna ”Sund” och ”Ölandssången”. Hösten 2021 utkom hennes senaste roman ”Den stora kyrkan”.

Göran Greider
Göran Greider är känd som samhällsdebattör och chefredaktör för Dala-Demokraten, men han har också skrivit en rad diktsamlingar och böcker. Efter en cancerbehandling skrev han ”Barndomsbrunnen: en historia om sjukdom och minne i brutna rader”.

Ellen Mattson
Även Ellen Mattson har hämtat miljön till flera romaner från sin hembygd, Bohuslän. Hon har vunnit flera litterära priser och valdes 2019 in i Svenska Akademien på stol nummer nio. I höst är hon aktuell med romanen ”Den svarta månens år”.

Nicklas Berild Lundblad/Fredrik Stjernberg
Nicklas Berild Lundblad, forskare och tech-företagare, har tillsammans med Fredrik Stjernberg, professor i filosofi, skrivit boken ”Frågvisare” som belyser frågandets centrala roll i litteraturen och konsten, filosofin, vetenskapen, politiken och samhället i stort.

Göran Rosenberg
I flera år syntes Göran Rosenberg ofta som programledare och utrikeskorrespondent på SVT. Som författare har han vunnit flera tunga litterära priser. 2021 utkom hans aktuella bok ”Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek”.

Anders Rydell
Chefredaktören för författarförbundets tidning har själv skrivit flera böcker. Anders Rydells ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” nominerades till Augustpriset. I april släpper han och Alva Herdevall handboken ”Modern självhushållning”.

Nina Wähä
Hennes senaste bok ”Testamente” hyllades av kritiker, nominerades till Augustpriset och belönades med Sveriges Radios Romanpris. I februari återkommer Nina Wähä med ”Babette”, en skönlitterär hyllning till filmkonsten.

Smålits Migrantpristagare
Vem det är tillkännages den 7 januari.

Varje kväll byter författarscenen plats för att nå så många smålänningar som möjligt, Smålit flyttar mellan Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping. Även de som medverkar på scenen växlar.

Anmälan till Smålits bokmässa är öppen!

Nu planeras den sjunde upplagan av Smålit. Festivalen fick förra gången genomföras med digitala livesändningar
utan publik. I februari kommer Smålit tillbaka i sin tidigare form.

– Vi räknar med att kunna erbjuda en festival med program från många scener och en bokmässa med folk på plats. Skulle det komma nya direktiv är vi beredda att snabbt justera, säger Rebecca Lidén, projektledare för SmåLit.

Programmet kommer innehålla fördjupande scensamtal med författare och kulturjournalister på kvällarna. Dagsprogrammen är kostnadsfria och omfattar barnföreställningar, debatter, workshops och bokmässa. Årets tema är ”Upptäcktsfärd” och festivalen kommer att göra nedslag i den litterära Smålit-kartan som lanserades i somras.

Smålit startar med förfest i Eksjö onsdag 2 februari, fortsätter på torsdagen i Tranås och flyttar till Värnamo på fredagen. Festivalen avslutas med final i Jönköping lördag 5 februari, då bokmässan öppnar i stadsbiblioteket och länsmuseets lokaler. Författare, förlag och kulturaktörer presenterar aktuella böcker och projekt. En nyhet på bokmässan är att det finns två alternativ för utställarna att välja mellan, golvyta eller väggyta. Bokväggen blir ett bra alternativ för den som vill presentera en bok eller ett specifikt projekt som inte kräver så stor utställningsyta.

Anmälan till Smålits bokmässa är nu öppen! Sista anmälningsdag är 31 oktober.

Sommarens novelltävling är igång!

Sist fick SmåLit in 274 bidrag (!) och juryn vaskade varsamt fram en vinnarnovell och gav tre hedersomnämnanden. Succén är nu tillbaka och sommarens novelltävling är på temat UPPTÄCKTSFÄRD.

Plocka fram din penna eller laptop och var med! Skriv en novell med max 15 000 tecken inklusive blanksteg. Skicka in som PDF till smalit@jonkoping.se senast den 10 oktober.

Prissumman är 10 000 kronor och vinnaren får möjlighet att medverka under SmåLit 2022. Vinnarnovellen publiceras i Jönköpings-posten, Värnamo nyheter, Tranås tidning och Smålandstidningen.

Urval och bedömning görs av en jury. Vinnaren presenteras på julafton på smalit.se. Juryns beslut kan ej överklagas. Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form.

Nya Smålitkartan guidar till 24 litterära utflykter

Nu lanserar Smålit en litterär karta för Jönköpings län. 24 besöksmål med koppling till kända författare och böcker har valts ut. Via den digitala kartan kan du lyssna på inlästa stycken ur böckerna via din telefon.

– Tänk så fint att ta med en vän, familjen, eller bara åka på en egen tur och upptäcka en ny plats. Och där kunna få en glimt av vad människor har tänkt och känt tidigare på just den platsen. Jag tror det kommer väcka en nyfikenhet att läsa mer, säger Smålits projektledare Rebecca Lidén.

Under våren fick läsare och bibliotekarier i länet skicka in tips på platser som har blivit omskrivna eller där kända författare har bott och arbetat. Runt 150 förslag kom in och av dessa valde en urvalskommitté ut 24 särskilt intressanta besöksmål. Miljöerna är hämtade från klassiska texter av Mark Twain, Viktor Rydberg och Astrid Lindgren, men också från samtida verk av Sara Stridsberg, Zulmir Bečević och Majgull Axelsson.

– Det är så lätt att bli hemmablind både när det gäller litteratur och utflyktsmål. Med Smålitkartan vidgas dina vyer i båda avseendena, utan att du behöver lämna länet, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo, som har suttit med i urvalskommittén för Smålitkartan.

Alla besöksmål har märkts ut på en digital karta på Smålits hemsida. Där kan man lyssna på ljudfiler, där skådespelare från Smålands musik och teater har läst in texter ur böckerna. Smålitkartan kommer också att spridas som en tryckt folder via biblioteken, samt publiceras i sommarbilagan i länets lokaltidningar.

– Att lyfta fram hur en stad eller region skildras i litteraturen är ett sätt att förvalta det egna kulturarvet. Genom författarnas ord ser vi vår hemmiljö och historia ur andra perspektiv. Vi ser det vackra, men också det smärtsamma och det fula, säger Emilia Söelund som är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Datum klart för SmåLit 2022

Den 2-5 februari 2022 arrangeras den sjunde upplagan av Smålands litteraturfestival i Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping.

Årets tema: Paus

Temat för SmåLit 2021 blir Paus.

En paus kan vara efterlängtad och alldeles oönskad. Vad händer med oss i pausen? Hur påverkar det skapandet och skrivandet, vår hälsa och samhället i stort?

Under SmåLit 2021 bjuder vi in publik och gäster till ett samtal om vad denna paus kan leda till. Ett möte kring frågor om tid och reflektion, vilket många har ett behov av under den här speciella tidsperioden.

SmåLit 2021 sänds från fyra småländska orter

Smålands litteraturfestival är en fyra dagar lång festival som 2021 arrangeras i Eksjö (3/2), Tranås (4/2), Värnamo (5/2) och Jönköping (6/2) Festivalen arrangeras av kommunerna i samarbete med Region Jönköpings län och de fyra lokaltidningarna Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. SmåLit 2021 arrangeras digitalt. Festivalens program kan ses kostnadsfritt från att det släpps till den 20 februari.

Covid-19

Smålands litteraturfestival arrangeras 2021 som planerat i fyra kommuner, men i en ny anpassad form.

För att skapa en säker festival kommer SmåLit 2021 genomföras digitalt. Författarscener, boksamtal, barnteater och debatter kommer du kunna följa via SmåLits hemsida. Kostnadsfritt och öppet för alla. Festivalen pågår mellan 3-6 februari och filmas från Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping.

Den stora bokmässan i Jönköping blir detta år en digital bokvägg på SmåLits hemsida där lokala författare och litterära aktörer kan presentera sina verk. SmåLits bokvägg byggs även upp rumsligt på Jönköpings stadsbibliotek där du kan bläddra i boken och köpa ditt exemplar under hela februari månad.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar festivalen för din och allas vår trygghet.