SmåLits Migrantpris

Foto: Carla Orrego Veliz

Balsam Karam får SmåLits Migrantpris 2021

Författaren Balsam Karam får SmåLits Migrantpris 2021 för romanen ”Händelsehorisonten”. Priset är på 50 000 kronor och delas ut under Smålands litteraturfestival den 6 februari.

– ”Händelsehorisonten” är ett första steg till ett storartat författarskap. Det är en djärv och ambitiös roman, säger författaren Kayo Mpoyi som satt med i årets jury.

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar vår tids migration.

Balsam Karam får priset med följande motivering:
Balsam Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk för att kunna skildra en tillvaro i Utkanterna, en plats eller ett tillstånd där grundläggande rättigheter saknas. ”Händelsehorisonten” är en djärv och tankeväckande roman som låter människor som förpassats till periferin vara i centrum.

Årets jury bestod av författaren Kayo Mpoyi och litteraturkritikern Björn Kohlström, samt av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson.

– Idag lever nästan 80 miljoner människor i världen på flykt. Det är en snabbt ökande siffra som rymmer en stor tragik. Med priset vill vi lyfta fram litteratur som fördjupar vår förståelse av de enskilda människoöden som ligger bakom statistiken. Balsam Karam är en författare som bidrar med sådana insikter, säger Emilia Söelund.

Om författaren:

Balsam Karam är född 1983 i Teheran. Hon är kurd, men växte upp i Sverige och arbetar idag som bibliotekarie. Balsam Karam debuterade 2018 med romanen ”Händelsehorisonten” och är i vår aktuell med uppföljaren ”Singulariteten”.

Foto: Pernille Marie Walv

Smålits migrantpris 2020

Nora Szentiványi för ”Lägenheten”

Motivering:

Nora Szentiványi förmedlar med skenbar enkelhet den klaustrofobiska känslan av att leva i en diktatur, samtidigt som hon visar det oåterkalleliga i beslutet att bryta sig fri. ”Lägenheten” är en berörande roman om arvet efter de som lämnade och de som lämnades kvar.

Foto: Linda Gren

Smålits migrantpris 2019

Pooneh Rohi för ”Araben”

Motivering:

Med uppfriskande vrede använder Pooneh Rohi romanformen för att levandegöra en migrantfamiljs resa. Genom att skildra uppbrottet från hemlandet och tillvaron i Sverige ur olika familjemedlemmars perspektiv skapar hon flera identifikationspunkter, samtidigt som hon ökar förståelsen för de motstridiga känslor och identiteter som en flykt kan innebära. ”Araben” är ett angeläget vittnesmål om vår tid.